Aktuális

Elhunyt Kálmán Alajos

Karácsony másnapján váratlanul, 82 évesen elhunyt a magyar kémikustársadalom nemzetközi elismertségű, kimagasló hazai szaktekintélye, Kálmán Alajos, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja.

Kálmán Alajos kémikusnak, az MTA rendes tagjának szűkebb tudományterülete a krisztallográfiai szerkezetkutatás volt. Szakmai életpályáját az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetben töltötte, 1958-tól munkatársként, majd 1978-tól 2005-ös nyugdíjba vonulásáig az intézet röntgendiffrakciós osztályának vezetőjeként. Kutatási tevékenysége során több száz vegyület szerkezetét derítette fel, illetve bizonyította; 373 tudományos közleménye, több tucat egyéb szakmai tanulmánya, könyve, könyvfejezete, egyetemi jegyzete jelent meg. Publikációira közel 4500 hivatkozás gyűlt össze – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kálmán Alajos – Fotó: MTA

Mint írják, a hazai és nemzetközi tudományos társadalom aktív résztvevőjeként Kálmán Alajos elnöke volt a Magyar Kémikusok Egyesületének. A Nemzetközi Krisztallográfiai Unió (IUCR) végrehajtó bizottságának tagja, a szervezet alelnöke, valamint az IUCR képviselője volt az Európai Fizikai Társaságban. Munkásságát számos kitüntetéssel, Akadémiai Díjjal (1975), Széchenyi-díjjal (1994), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, Hanus-medállal, Podmaniczky-díjjal, Fabinyi Rudolf-emlékéremmel, Than Károly-emlékéremmel és Náray-Szabó István-díjjal ismerték el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top