Aktuális

„Segítőkészséges és megértő” – így mondanak köszönetet a hajléktalan emberek a segítőiknek

A társadalom csak hellyel-közzel értékeli a szociális munkások erőfeszítéseit. Ezért jó, hogy van egy díj, a Felkai Béla-díj, amit a Menhely Alapítvány hozott létre egy szeretett kolléga emlékére. A legilletékesebbek, a hajléktalan emberek jelölhetik a velük foglalkozókat az elismerésre. Idén a gyöngyösi hajléktalanszállón dolgozó Tari Mariann kapta a díjat, de érdekes elolvasni a többiek ajánlását is. Mondatok, amiket hajléktalan emberek írtak a segítőikről.

„Kiemelném érdeklődő figyelmét, személyre szabott tanácsait, határozottságát. Láthatóan tisztelettel fordul minden ellátotthoz, fáradhatatlan, türelmes.”

„Türelmes, céltudatos, munkáját magabiztosan végzi. Ápolt küllemű, és meggondolt. Csinosan öltözködik, és segítőkészsége magasfokú. Az emberre odafigyel, és az ember ügyintézési dolgait képes figyelemmel kísérni. Meggondolt is.”

„A hivatását erőteljesen teljesíti, figyelemmel tekint pártfogoltjaira. Segítőkész, eredményesen és tekintettel végzi munkáját, közvetlen, megértő, figyelmes, ezúton is szeretném munkáját, törődését megköszönni.”

Fotók: Révai Sára

„A hivatását odaadóan és erőteljesen végzi. Segítőkészséges és megértő. A nehéz helyzetekben sem torpan meg, keresi azt a kiskaput, hogy boldogsága és jó élete legyen a pártfogoltjainak. Ezáltal, hogy a pártfogoltjainak segít az új élet kezdéséhez, ezáltal ő is boldog.”

„Olyan embert ismertem meg, aki tiszta szívvel dolgozik a Menedékházban.

Értelmes dolgokról lehet beszélni vele. Odafigyel, nagyon segítőkész, neki is van sok gondja, de első mindig a hajléktalan.

Több időt tölt a szállón, mint otthon, pedig van mit csinálnia hétgyerekes anyukaként. Kibírhatatlanul sok ereje van, kitartása. Ő az, aki nem panaszkodik senkinek, csak segít. Neki is jó lenne szeretet, pihenés. Nagyon sokan szeretik őt, én is. Ő az, aki igen is nagyon sokat tesz az emberekért, ő érdemli meg a díjat.”

„Szimpatikus, kedves, segítőkész szociális munkatárs, ezért sokan keresik fel problémáikkal, olyan szállólakók is, akik nem tartoznak a kijelölt ügyfélköréhez. Például én is. Igazságos megítélésű, nem pusztán szimpátia alapján intézi az ügyeket. Gyors észjárású, logikailag teljes mértékben követhető az ügyintézésének a menete. A lehető legrövidebb idő alatt intézi el az ügyeket – ad megoldási javaslatokat a felmerülő problémáinkra. Mindig segítőkész (nem utasít vissza), mindig átérzi szellemileg a problémáinkat. Biztonságérzetet sugároz az ügyfelei felé.”

„Maximálisan elégedett vagyok F. úr hozzáállásával. Bármivel fordulhattam hozzá, ő mindig segített megoldást találni a helyzetre. Végtelenül jó lelkű, emberséges magatartást tanúsít mindenkivel szemben. Ügyesen oldja meg az alkalomszerűen adódó nehéz helyzeteket is. Köszönöm, hogy ebben az intézményben lehetőségem volt megismerni.”

„Na, ő egy igazi isten! Hisz nap napján sok emberrel foglalkozik, és igazságosan segít nekik tényleg, nincs kivétel számára. Neki mindegy, hogy alkoholista, balhés, vagy meleg emberről van szó, célja, hogy segítsen. Ő tényleg megérdemli, hogy kapjon egy díjat, ezzel a felirattal: kinek segíthetek? Nagyon jó ember, és rátermett a munkájára, szerintem ő jobban ismeri az embereket és problémáikat, mint a sajátját.

Egy igaz segítő, köszönjük, hogy velünk van!”

„Az egyéniségével meghatározólag hat az emberekre és a kollégákra. Segítséget bármikor ad és segít is. Legyen az a szállóval kapcsolatos vagy bármivel. Kisugárzó egyéniség, nyugalmat, biztonságot és határozottságot rejt, de nagyon. Magam részéről köszönöm azt, amit kaptam. További jó egészséget kívánok!”

„Jó kedvvel jön mindennap dolgozni az Intézetbe. Megértő, segít sokat az embereknek, megtalálja az embereknek a szavát. Mikuláskor meghívott kínai étterembe, amit ő fizetett ki nekem. Jólesett a figyelmessége, ő még fiatal és tapasztalatlan, de kezd belejönni a munkájába. Hagyni kell őt érvényesülni az emberekkel szemben. Igazgatónak is javaslom.”

„Hát Ő több, mint egy ember. Neki nagyon sokat köszönhetek.”

„Figyelmes, segítőkész, tisztelettudó, ez a három fő jellemző, ami illik rá. Figyelemmel kíséri az emberek és jómagam problémáit, gondjait. Segít minden akadály leküzdésében, és arra törekszik, hogy az életünk további része zökkenő- és akadálymentes legyen. Tisztelettudó! Nem nézi le az embert, hogy itt lakik.

Nem úgy kezel bennünket és viselkedik velünk, mint egy hajléktalannal, hanem mint egy magafajta emberrel.”

„Önhibámon kívül hajléktalan lettem. A szociális szakember (Ferenc) készséggel állt rendelkezésemre, mindenben segített, így lehetett postacímem. A leveleimet rendre megkapom. Megkérdezi, miben segíthet, és legutóbb étkeztetéshez is segített. Jogi ügyekben is tájékoztatott, és megmondta, hogy itt beszélhetek jogásszal is. 68 éves nyugdíjasként azt hittem, hogy reménytelen a helyzetem. A szociális szakember biztatása segített. Empatikus, megértő magatartását jelölésre érdemesnek tartom. Szívvel-lélekkel: Sok ilyen szakember kellene, aki meg is érti az embereket.”

„Nagyon sok mindenben segítőkész. Sokat köszönhetek neki, főleg személyes ügyekben. Segített elintéznem az orvosi ellátást, a papírjaimat. Nyitott személyiség. Mindenről lehet vele beszélgetni. Nem sértődékeny, nem haragtartó. Jószívű kedves. Jó a társaságban beszélgetni. Egyszóval mindenben tökéletes. Olyan amilyennek lennie kell.”

„Rendszeresen segít, támogat, sőt erőt, energiát nem sajnál. Mindent megtesz értünk, bármi kell, segít. Én még ilyen szociális munkással nem találkoztam. Köszönöm, hogy ő van, köszönettel tartozunk.”

„Emberhez méltó, becsületes, segítőkész, szeretetreméltó szocmunkás. Mindig talpra kész. És mindenki őt szereti. Sok ilyen ember kellene a világon.”

„Mint szociális munkás és mint ember sokat figyel és segít mind odafigyeléssel, mind karitatív hozzáállásával, ami nem kis teljesítmény! S az emberek is szeretik Ajándékot! Amennyiben Ajándék teljesít szolgálatot, zöme az embereknek teljes odafigyeléssel és szeretettel fogadja.

Emberi ember! Jó lenne sok ilyen Ajándék szociális munkás!

Nemes cselekedete, hogy egyik este képes volt feljönni, és egy darab alsó-felső tréningruhát hozni!”

 „A világ legjobb embere, akiben az emberi szeretet, a jóság, a segítőkészség, a megértés mind együtt van! Az én életemet Ő mentette meg, azzal, hogy nem egy rossz csövesnek nézett, hanem embernek. Ennél több azt hiszem egy lelkileg roncs embernek nem kell, »csak« az az egy szó, mondat, mosoly, amit Ő ad itt mindenkinek!!!!!”

„Ő az én szociális munkásom, nem tudok olyat mondani róla, ami nem emelné a szociális munkások fölé. Mindenben segít. Pl: most töltöttem be a 63. évemet, a nyugdíjamat ő intézte el, ő járt utána mindennek. Sokat voltam kórházban, munkaidején túl, heti rendszerességgel meglátogatott. Saját pénzéből gyümölcsöt, cigarettát kávét és napi szükségleti szereket vásárolt nekem. Egyetlen egy alkalom se volt tizenöt év alatt, hogy ne ért volna rá akár csak pár percre is. Számunkra ő az év szociális munkása!”

„Nincs olyan probléma, amire ne tudná a pontos választ. Segélyek, ruha, étkezési helyek pontos megadása. Szakmai FENOMÉN!!! 100%-os biztonsággal állíthatom, hogy jelenleg ő a szakma csúcsa, pedig nekem nem ő a szociális munkásom.”

„Az én meglátásom szerint kellően intuitív, és rendelkezik a munkájához szükséges emocionális képességekkel, le a kalappal! Egy tisztes elismerés biztosan jár neki, mi nem lehetünk elég hálásak, önök talán meg tudják erősíteni, hogy jó úton halad.”

„Kedves, jó humorú, mosoly nélkül nem látni. A jó, kedvező hangulat elérése végett rendszeresen szervezi a kultúrprogramokat.

Még több, fontosabb feladatot bíznék rá, mert rátermett, okos-ügyes asszony.

A lényeg az, jó vele, jó tudni, hogy ott áll az ember mögött, jó munkaerő, és képletesen, jó HAVER is mindenkinek.”

„Nagyon sirály amit tesz, és ahogy teszi, több mint egy szociális munkás.”

„Senkit nem láttam ekkora szívvel és lélekkel végezni a munkáját.”

„Szívvel, lélekkel és istenadta karizmával végzi a munkáját.”

„Nem könnyű! Két jelöltem is lenne, de szerintem ő az, aki segítőkészségével, hozzáállásával, örökös jókedvével, vidámságával (és ez nem színlelés) jó hatással van rám és a lakókra egyaránt. Nem én döntök, ez csak vélemény. Ő megérdemelné.”

„Még csak pár hónapja ismerem, de úgy gondolom, benne meg van az a plusz, ami a legjobbak közé sorolja. Aki megismeri, talán egy kicsit újra reménykedik, hogy van még valaki, aki jó szándékkal fordul felé. Cselekedeteket sorolhatnék, de maga az ember, aki a dolgok mögött áll. Szeret szeretni.”

Írásunkhoz a képanyag a BMSZKI Origóc budapesti, XIII. kerületi nappali melegedőjében készült, ahol a szociális munkások és az ellátott emberek a karácsonyra készülődtek. Az intézmény szakmai csapata szintén Felkai Béla-díjas. Az Év szociális munkása elismerést pedig idén Tari Mariann kapta, aki Gyöngyösön és környékén dolgozik. Őt külön cikkben mutatjuk majd be. Gratulálunk, és köszönjük a munkájukat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.