Aktuális

Az elmúlt év hősei nekem ők voltak

Hétköznapi hősök, akik példát mutatnak, és rajtuk keresztül mi is ötleteket kapunk, hogyan legyünk jobb emberek. Az elmúlt év legemlékezetesebb tetteit szerintem ők hajtották végre, és a legjobb az egészben az, hogy ha megkérdeznéd őket, akkor csak annyit mondanának, hogy nem csináltak semmi különöset…

Az az idős bácsi, aki koraszülött babákat dédelget, egészen példaértékű. Nem tudom, hogyan és miért jutott eszébe, de valószínűleg volt sok szabadideje, szereti a babákat, és úgy érezte, így ő is segíthet. Nem mellesleg, addig is hasznosnak, és szeretettnek érzi magát, a koraszülötteknek pedig igencsak jót tesz a törődés, a testmeleg, ezt már számtalan kutatás bebizonyította. Hogy hős-e? Nekem igen, hiszen időt és fáradtságot nem sajnálva segít másoknak. A törődés és a szeretet pedig a legnagyobb kincs, amit adhatunk, és sokkal értékesebb, ha mindezt érdek nélkül tesszük.

                                                                       ***

Dr. Rovács Melinda gyermekorvos építkezésbe fogott, hogy segítsen egy nehéz sorsú családnak. Pénzt gyűjtött, felmért, mesterekkel tárgyalt, mert egy új és jobb életet akart teremteni azoknak, akik három gyereket nevelnek, és önhibájukon kívül nehéz körülmények között élnek. Kis magyar csoda, ugyanis nemcsak az orvosnő volt kitartó, hanem sok ember is mellé állt. És persze mindezt úgy csinálja, csinálta a gyerekorvos, hogy mellette közben dolgozik, gyerekeket gyógyít. Le a kalappal előtte!

„Remélem, hogy összefogással sikerülhet a család életének jobbítása. Ez olyan lökést adhatna nekik, hogy egy kis életvezetéssel megváltozhatna hosszú távon az életminőségük, és a gyermekek is több esélyt kapnának a boldogabb, biztonságos életre. Ezen felül az összefogás talán a többi nehéz sorsú családnak is példát adna, hogy szeretettel, jóindulattal, segítő jobbot nyújtva a másik ember felé, a nehéz élethelyzetekből is van kiút. Számomra már az is csodálatos, hogy már most néhány család megmozdult, hogy ismeretlenül segítsen ennek a bajba jutott családnak!”

                                                                            ***    

Mert hittel és elszántsággal bármi megy – ez a férfi bebizonyította, nemcsak magának, hanem az egész világnak is, hogy bizony ez igaz. Végtagok nélkül mászta meg a Kilmandzsárót.

Eleinte pocsékul ment a mászás. Ügyetlen voltam és rettentő lassú, állandóan lehorzsoltam magam valahol. Hogy a francba fogom így megmászni a Kilimandzsárót? – kérdeztem magam sokszor. Nem tudom – csak ezt voltam képes felelni a saját kérdésemre. De az életben minden nagy kaland a nem tudomtól indul.

A hagyományos túrabakancs szóba sem jöhetett, valami speciálisabb holmira volt szüksége. Először törölközőket erősített a végtagjaira ragasztószalaggal, de ez elég silány ötletnek bizonyult. A megoldást végül egy speciális karbonszálas, egyedi gyártású lábbeli jelentette. Ennek és elképesztő kitartásának köszönhetően kevesebb mint két év múlva sikerült is valóra váltania az álmát. 2012. január 15-e óta Kyle Maynard az első ember a világon, aki négy hiányzó végtaggal, segítség nélkül jutott fel Afrika 5895 méter magas csúcsára. Aztán a sikeren felbuzdulva nekivágott csapatával a 6962 méterre törő Aconcaguának, Dél-Amerika legmagasabb csúcsának is. És ha Kyle valamibe belekezd, akkor ugye borítékolható a végeredmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top