Aktuális

Szexuális zaklatás: pénzzel akarták elhallgattatni az olimpiai bajnokot

Több mint egymillió dollárt fizetett az amerikai tornaszövetség McKayla Maroney olimpiai bajnoknak, hogy hallgasson az őt ért szexuális zaklatásról.

Az Egyesült Államok Tornaszövetsége 1,25 millió dolláros (329 millió forint) hallgatási pénzt fizetett McKayla Maroneynek, hogy ne nyilatkozzon az őt ért szexuális zaklatásokról.

Ügyvédje szerint az olimpiai bajnok tornász azért kényszerült aláírni tavaly decemberben a titoktartási szerződést, mert pénzre volt szüksége a pszichológiai kezeléséhez. Úgy véli, hogy „a megállapodás erkölcstelen és törvényellenes próbálkozás volt a gyermekbántalmazás egyik áldozatának elhallgattatására”, ezért szerdán pert indítottak Los Angelesben.

Barack Obama amerikai elnök utánozza az olimpiai ezüstérmes amerikai tornász, McKayla Maroney híressé vált arckifejezését a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2012. november 15-én. (MTI/Fehér Ház/Pete Souza)

Az ügy hátterében Larry Nassar amerikai sportorvos áll, akit legalább 125 lány és fiatal nő szexuális zaklatásával vádolnak abból az időszakból, amikor a tornaszövetségnek és a Michigan Állami Egyetemnek dolgozott. Az 54 esztendős szakember novemberben bűnösnek vallotta magát, és beismerte a többrendbeli szexuális zaklatást, amelyeket 1998 és 2015 között követett el michigani otthonában vagy a klinikáján.

Nassar – akinek áprilisban bevonták az orvosi engedélyét – akár 25 év börtönbüntetésre is számíthat, az ítélethirdetésre várhatóan január 12-én kerül sor. A szexuális zaklatás mellett gyermekekről készült pornográf felvételek birtoklásával is vádolják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top