Aktuális

Százmilliós bírságot kapott a BKK az e-jegyrendszer miatt

Megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a Budapesti Közlekedési Központot, amiért a cég nem írt ki közbeszerzést, miután nyáron felsült az e-jegyrendszerrel, hanem a T-Systemsszel javíttatta ki a súlyos hibákat.

Százötven millió forintos büntetést kapott a BKK és a T-Systems, amiért a közlekedési vállalat nem írt ki közbeszerzést az e-jegyrendszer súlyos hibáinak kijavítására. A döntőbizottság szerint az ajánlatkérő és a kérelmezett megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt azáltal, hogy a BKK közbeszerzési eljárás nélkül újra a T-Systemst bízta meg a jegyrendszer rendbetételével, annak ellenére, hogy az az első verzióban súlyos hibákat hagyott – írja a Hír TV.

Mint ismert, a BKK a vizes világbajnokság alatt élesítette az e-jegyrendszert, amelyről hamar kiderült, hogy súlyos hiányosságokkal küzd. Erre egy etikus hekker hívta fel a cég figyelmét, akinek sikerült 50 forintért vásárolnia jegyet az új e-jegyrendszeren keresztül. A T-Systems ahelyett, hogy megköszönte volna a figyelmeztetést, és leállította volna a rendszert, feljelentette a fiatalt, akinek lakásán házkutatást is tartottak a rendőrök.

Később aztán a T-Systems hozzáállást váltott, részben beismerte a hibát, és vállalta, hogy saját költségén elvégzi a rendszer továbbfejlesztését.

A Közbeszerzési Döntőbizottság ezt a lépést találta aggályosnak, szerintük illett volna egy új közbeszerzési eljárást kiírni a hibák kijavítására vagy egy új rendszer fejlesztésére ahelyett, hogy módosítják a T-Systemsszel kötött korábbi szerződést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top