Aktuális

Megvan, mire keresztelik át Macedóniát

Az új macedón kormány már korábban jelezte, hogy az országot hátráltató névvitát mihamarabb le akarják zárni a görögök nagy örömére. Utóbbiak szerint ugyanis sértő a Macedónia elnevezés. Az új országnév megkönnyítheti az állam dolgát a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozás tekintetében.

Huszonkét éve folynak a tárgyalások arról, hogy a görögöket sértő nevét változtassa meg Macedónia. Az elnevezéssel ugyanis az a baja Görögországnak, hogy számukra Macedónia Görögország északi területének a neve, az ugyanezt a nevet használó szomszédos, független állam szerintük veszélyezteti Görögország integritását. Az Észak-Görögországban élő görögöknek ráadásul erős makedón identitásuk is van. Ez egy olyan sértés, ami miatt a görögök képesek voltak megvétózni a macedónok NATO-hoz való csatlakozását, de a görög vétó miatt nem kezdődhettek meg a hivatalos csatlakozási tárgyalások Macedónia és az EU között sem.

Fotó: Alexandros Michailidis / SOOC, AFP

Most úgy néz ki, hogy megtalálták azt a nevet, amely a görögök számára is elfogadható lehet – írja a hvg.hu. Korábban felmerültek már nevek, mint a Szkopjei Köztársaság, a Szláv-Macedónia megnevezés, az Észak-Macedónia államnév, de egyik sem bizonyult jó ötletnek.

Egy, az ENSZ közvetítéssel létrehozott brüsszeli tárgyaláson azonban végre megszületett a kompromisszumos megoldás: az Új-Macedónia nevet jövő tavasszal fogják hivatalosan bejelenteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top