Aktuális

Iskolabusz ütközött vonattal Franciaországban, gyerekek haltak meg – frissített

A dél-franciaországi Perpignan közelében összeütközött egy vonat egy iskolabusszal, legalább négy ember meghalt.

11 és 15 év közötti diákokat szállított az az iskolabusz, amely Dél-Franciaországban, Perpignan közelében délután négy órakor összeütközött egy vonattal. A baleset pontosan két kisebb település, Millas és Saint-Feliu-d’Amont között történt, a belügyminiszter tájékoztatása szerint legkevesebb négyen meghaltak, gyerekek az áldozatok. Huszonnégyen megsérültek, ebből hét ember állapota súlyos –írja a BBC. A vonaton tartózkodó 25 utas közül hárman szenvedtek könnyebb sérüléseket.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők, a sebesülteket elszállításában négy helikopter is részt vett. A sérültek legtöbbjét a baleset helyszínétől 18 kilométerre fekvő Perpignanba, kórházba szállították. 

A baleset pontos körülményei egyelőre nem ismertek. Az SNCF vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonat a busz hátsó részével ütközött egy vasúti átkelőhelynél, ahol már korábban is voltak balesetek. Az SNCF annyit közölt, hogy a vonat normális, óránként 80 kilométeres sebességgel érkezett az automatizált vasúti átkelőhelyhez, ahol a jelzőberendezés és a két sorompó is elvileg működött. 

A francia internetes oldalakon megjelent felvételek szerint a busz kettétört az ütközéstől, a vonat pedig kisiklott.  Szakértői feltételezések szerint elképzelhető, hogy valamilyen technikai probléma történt, és a busz beszorult a két sorompó közé, vagy pedig a sofőr figyelmetlensége is okozhatta a balesetet. Franciaországban mintegy 16 ezer automatizált vasúti átkelőhely található, amelyeknél évente mintegy húszan vesztik életüket hasonló jellegű balesetekben.

Emmanuel Macron államfő a Twitteren biztosította együttérzéséről a “szörnyű baleset” áldozatainak hozzátartozóit, jelezte, hogy mozgósította valamennyi illetékes állami szervet. Édouard Philippe miniszterelnök, Guillaume Pepy, az SNCF állami vasúttársaság elnöke és Élisabeth Borne közlekedési miniszter elindult a helyszínre. A tárcavezető a Twitteren “mély együttérzését” fejezte ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top