Aktuális

Történelmi győzelmet aratott a szexuális zaklatással vádolt politikus kihívója

Ritkaság, hogy a világsajtó behatóan foglalkozzon egy amerikai állam szenátusi választásával, az alabamai Roy Moore–Doug Jones párharc azonban nem csak a hagyományosan konzervatív állam lakóira lehet komoly hatással, hanem Donald Trump amerikai elnökre és így a világra is.

Az NLCafén is foglalkoztunk már a pedofíliával és fiatalkorú lányok szexuális zaklatásával vádolt Roy Moore ügyével: az egykori bírót ma már legalább 8 nő vádolja azzal, hogy tinédzserkorukban az akkor harmincas éveiben járó Moore szexuálisan zaklatta őket. A botrány kirobbanását követően a republikánus pártból többen elhatárolódtak Roy Moore-tól, és sokan – köztük Mitch McConnell, a szenátus többségi frakciójának vezetője – arra szólították fel, hogy szálljon ki a versenyből.

Nem így Donald Trump amerikai elnök, aki teljes mellszélességgel kiállt a rasszista megjegyzéseiről is ismert Moore mellett. Eleinte úgy tűnt, hogy demokrata kihívójának, Doug Jonesnak nem sok esélye van a hagyományosan republikánus Alabama szenátori posztjának elnyerésére. A 63 éves, ügyészként dolgozó Jones néhány hete még két számjegyű százalékkal volt lemaradva a versenyben, hogy aztán a december 12-i voksolást követően szűken ugyan, de behúzza a győzelmet.

A demokrata Doug Jones történelmi győzelmet aratott Alabamában (Fotó: Getty Images)

Doug Jones-ra az érvényes szavazatokat leadók 49,9 százaléka, 671 151 ember voksolt, míg Roy Moore-nak a szexuális zaklatási botrány ellenére is sikerült megszereznie a szavazatok 48,4 százalékát (650 436 alabamai gondolta úgy, hogy a zaklatással vádolt, botrányai miatt többször is elbocsátott bíró lenne az ideális választás).

Doug Jones ezzel történelmet írt, Alabamában ugyanis két évtizede nem választottak demokrata szenátort. Trump elnök a választás hajrájában nem győzte ekézni Jonest, akinek megválasztásával 51-49-re zsugorodott a republikánusok szenátusi többsége, ami jelentősen megnehezítheti Trump programjának megvalósítását.

Jones választási győzelmét épp házassági évfordulója napján könyvelhette el, így nem csoda, hogy a demokraták főhadiszállásán hajnalig tartott az ünneplés.

Nem csak Alabamának, de az országnak is megmutattuk, milyen úton érhetjük el az összefogást

– mondta az ünneplő tömeg előtt a láthatóan meghatódott Jones.

Roy Moore egyelőre nem gratulált kihívójának, a republikánus kampányközpontban Rich Hobson, Moore egyik régi támogatója azt mondta a jelen lévőknek, hogy nem ismerik el Jones győzelmét.

„Még nincs vége – mondta a színpadra szintén kiálló Roy Moore. – Bár idő kell majd hozzá.”

A szexuális zaklatással vádolt Roy Moore nem adja fel (Fotó: Getty Images)

Ebből többen arra következtetnek, hogy a Moore-stáb újraszámlálást szeretne elérni. Az alabamai törvények szerint kötelező újraszámlálást kell tartani, ha a győztes és a vesztes között kevesebb mint fél százalék a különbség. Az összes szavazókörzet eredményei alapján Doug Jones 1,5 százalékot, vagyis ennek háromszorosát verte ellenfelére.

Trump tovább dagonyázik

Roy Moore veresége az amerikai elnöknek legalább akkora, ha nem nagyobb kudarc, mint a republikánus jelöltnek. Donald Trump ugyanis gyakorlatilag sarokba szorította a republikánus pártot, azzal, hogy körömszakadtáig ragaszkodott Moore személyéhez. Míg a demokraták viszonylag gyorsan reagálva lemondatták a szintén szexuális zaklatással vádolt Al Franken szenátort és John Conyers-t, a képviselőház tagját, addig a republikánusok többsége besorolt az elnök és Roy Moore mögé. Így most az a helyzet állt elő, hogy a demokraták teljes offenzívát indíthatnak a republikánusok ellen, akikről elmondhatják, hogy a hatalom megőrzése érdekében egy gyerekeket szexuálisan zaklató ember megválasztását is elfogadhatónak tartották.

Trump ráadásul tovább tapicskol a sárban: az amerikai elnök kedd reggel támadta meg Twitteren Kristen Gillibrand New York-i demokrata szenátort, aki korábban lemondásra szólította fel Donald Trumpot, az ellene felhozott szexuális zaklatási vádak miatt, és kongresszusi vizsgálatot követelt az elnök elleni vádakkal kapcsolatban.

Trump ezek után pehelysúlyú szenátornak nevezte Gillibrandet, akiről azt is leírta, hogy „olyasvalaki, aki nem is olyan régen kampánytámogatásért könyörögve jött az irodámba (és bármit megtett volna érte)”. Ez a megjegyzés csak olaj volt a tűzre, több elemző véleménye szerint az elnök ezzel gyakorlatilag lekurvázta a szenátort.

Gillibrand persze azonnal reagált az elnök üzenetére: „nem hallgattathat el engem, sem azoknak a nőknek a millióit, akik végre felálltak a kispadról, hogy felhívják a figyelmet arra az alkalmatlanságra és szégyenre, amit ön az Ovális Irodába hozott”.

Mit jelent Doug Jones győzelme 2018-ra?

A politikai elemzések szerint a demokrata jelölt győzelmével tovább súlyosbodhat a republikánus párt megosztottsága: a Trump-tábort erősítő, radikálisabb csoport és a közép felé húzó, régi vágású republikánusok közti harcok felerősödhetnek a közeli jövőben, miközben a demokraták most megerősödhetnek, és akár további, hagyományosan republikánus államokban is győzelmeket arathatnak. Igaz, ehhez többre lesz mostantól szükség, mint azokra az ellenálló üzenetekre, amelyekkel a szexuális zaklatással vádolt Roy Moore ellen tudták mozgósítani a szavazókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top