Aktuális

Nő a külföldön szolgáló katonák alapellátmánya

Módosul a külföldön szolgálatot teljesítő katonák járandósága, növekszik az alapellátmány. Az illetmény kiegészítésével minden rendfokozatú katona jól jár.

A jövő év első napjától hatályos a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló új rendelet. Az országonként megadott alapellátmányt továbbra is a rendfokozathoz járó számmal kell megszorozni, de a mellé járó illetménykiegészítés nem marad a jövőben fix összeg, hanem 2018-tól az alapellátmány és az élhetőségi index szorzata adja meg azt. Aki ingyen kapja az élelmet, annak az ellátmánya 25 százalékkal csökken. Az USA-ban dollárban, míg azon kívül euróban szerepel az ellátmány pénzneme.

Az alapellátmány például a Líbiában szolgáló katonák esetében 746 euróról 878 euróra növekszik, Amerikában 1055 dollárról 1223-ra, Afganisztánban 869 euróról 991-re, Ukrajnában 732-ről 905-re.

Ezeket a havi összegeket kell megszorozni a rendfokozati számmal. Ez az altábornagyoknál 4-ről 3-ra, az ezredeseknél 3,2-ről 2,6-ra, a századosoknál 2,3-ról 2,2-re, a hadnagyoknál 2,2-ről 2-re csökken, míg a legénységi állományú katonáknál marad 1,3 a szorzószám.  Ehhez jön hozzá az illetménykiegészítés,  amely az élhetőségi indexszel (20 és 45 százalék között mozog) megszorzott alapellátmány. 

Összességében a katonák illetménykiegészítése jelentősen növekszik.

(via Napi.hu)

Címlap: MTI Fotó/Balázs Attila

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top