Aktuális

Kitalálod az év szavát? Segítünk!

Olyan sokan kerestek rá az idén a feminizmus szóra, hogy ezt választották az év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmezőszótár szerkesztői.

A feminizmust kiáltották ki a 2017-es év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmezőszótár szerkesztői, akik szerint a felhasználók idén 70 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2016-ban.

Peter Sokolowski, a massachusettsi központú szótárcég szerkesztője szerint a rákeresések számát több esemény is megdobta. Kiemelte ezek között a Washingtonban és világszerte több helyen is megrendezett januári, „nők menete” nevű tüntetéssorozatot, a Harvey Weinstein amerikai sztárproducert és a média, a politika, valamint a szórakoztatóipar egyéb szereplőit ért vádak nyomán indult, a közösségi médiában elterjedt „me too”-kampányt, valamint az amerikai elnökválasztást.

A kifejezésre A szolgálólány meséje című népszerű sorozat, valamint a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman nyomán is sokan rákerestek.   

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát. A tavalyi győztes a szürrealizmus volt.

A feminizmus szó 1841-ben tűnt fel először a szótárban, akkor még orvosi értelemben használták a serdülőkor testi jellegzetességeire utalva, mígnem politikai tartalommal telt meg a kifejezés.

A Merriam-Webster ma már a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségének elméleteként fogalmazza meg a feminizmust, amely magába foglalja a női jogok és érdekek érvényesítését szolgáló szervezett tevékenységeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top