Aktuális

A legsúlyosabban maga a New York-i merénylő sérült meg

A hétfői manhattani robbantás során maga a merénylő, a 27 éves Akayed Ullah is megsérült. Sőt, a legfrissebb értesülések szerint ő szenvedte el a legsúlyosabb sérüléseket. Legális bevándorlóként él az államokban, elmondása szerint Trump bőszítette fel, ezért követte el a terrortámadást.

Hétfőn egy csőbomba robbant reggel 7.45 körül New Yorkban, Manhattanben, a 42. és a 8. utca sarkán lévő buszpályaudvarnál. A terrortámadásban négy ember sérült meg, egyikük állapota sem életveszélyes, hármójukat kórházba szállították. 

Kiderült, hogy az egyik sérült maga a merénylő, a 27 éves, bangladesi származású Akayed Ullah, aki súlyos égési sérüléseket szerzett, mikor működésbe hozta a bombát. Ullah 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba családegyesítő vízummal, azóta állandó tartózkodási engedéllyel él és dolgozik New Yorkban, egy ideig taxisofőrként dolgozott, lakhelye Brooklynban van. 

Akayed Ullah
Fotó: Handout/NYC Taxi & Limousine Commission / AFP

A rendőrségnek a férfi azt mondta, hogy hűséget esküdött az Iszlám Államnak, a New York-i támadást pedig azért követte el, mert Donald Trump elnök pár napja bejelentette, hogy az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az  amerikai hatóságok azt már megállapították, a férfi nem állt közvetlen kapcsoltban a dzsihádista szervezettel. Ullah viszont érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt. A bangladesi rendőrség szerint a hazájában büntetlen előéletű Akayed Ullah szeptemberben szülőföldjére látogatott.

Az Iszlám Állam, amely Szíriában és Irakban katonai szempontból vereséget szenvedett, az utóbbi hónapokban terrortámadásokra szólította fel szimpatizánsait világszerte, kifejezetten nyugati országokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top