Aktuális

Elmarasztalták az iskolát, amely nem javasolta az aspergeres diáknak a ballagást

A Bakáts téri iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy nem javasolta egy Asperger-szindrómás diák részvételét a tavalyi ballagáson.

Júniusban egy édesanya arról számolt be egy Facebook-csoportban, hogy egy „jó nevű, belvárosi iskolában” eltiltották a fiát a ballagástól, állítása szerint azért, mert a fiú Asperger-szindrómája miatt magántanulóként végezte el az iskola utolsó félévét. Veress Zsuzsanna jelezte, hogy jogi útra tereli az ügyet.

Kiderült, hogy az általa említett iskola a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános iskola volt. Bodó László intézményvezető akkor azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy a tantestület állásfoglalása az volt, hogy nem szerencsés, ha a fiú részt vesz a ballagási ünnepségen, ugyanis egyszerűen „nem volt jelen az osztály életében.” Az igazgató szerint tehát eltiltásról szó sem volt.

Veress Zsuzsanna ezek után az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, amely ki is vizsgálta az ügyet, és a napokban megszületett határozatában megállapította: az iskola megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor a fiú magántanulói státuszára való hivatkozással nem javasolta neki a ballagáson való részvételt. Az EBH szerint ezzel ugyanis az intézmény közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott a diákkal szemben. „A hatóság megtiltja a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását” – idézi a hvg.hu a határozatot.

A határozatban a hatóság azt is kiemelte, hogy az iskola és az osztály nyitott, befogadó volt a fiúval, de ő a betegsége miatt a tanórákról rendszeresen hiányzott, elkésett. A ballagást megelőző félévben magántanuló lett, és osztálytársaitól elhidegült, kapcsolatuk megszakadt. A ballagáson való részvételről az iskola nevelőtestülete döntött, és nem javasolták a diáknak a részvételt. Az állásfoglalásuk ugyanakkor úgy zárult, hogy „a ballagást természetesen nem akadályozhatják meg, mivel a törvényes működést maradéktalanul betartják”.

Az EBH határozatában az olvasható, hogy Bodó László ezzel kapcsolatban elismerte azt a hibáját, hogy a tantestületre bízta a döntést, neki kellett volna döntenie és engedélyezni, hogy a tanuló a többiekkel együtt ballagjon.

Címlap: MTI Fotó/Komka Péter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top