Aktuális

Titokban lefilmezte a kórház, ahogy a szülőkkel közlik kisbabájuk halálhírét

A felvételeket egy olyan dokumentumfilmhez készítették, amely a vetélés és a halvaszülés körül lévő tabukat szerette volna feloldani.

A cambridge-i kórház több szobáját a közelmúltban szerelték fel aprócska kamerákkal a Channel 4 munkatársai. Azért tették mindezt, hogy dokumentumfilmet készíthessenek a vetélésről és a halva születésről: a készítők meg vannak róla győződve ugyanis, hogy egy őszinte film a témában segít majd eloszlatni a tévhiteket és feloldani a már meglévő tabukat.

Arról, hogy több helyiségben is kamerákat szereltek fel a tévécsatorna munkatársai, a kórház az érkező betegeket, kismamákat és családtagokat a bejáratnál és a recepción is figyelmezteti – igaz, a kifüggesztett papírlapon annyit írnak, hogy a kórházban tévéstáb dolgozik, azok a kismamák, akik nem szeretnének szerepelni a filmben, jelezhetik erre vonatkozó kérésüket az orvosuknak.

Tara Bungard, a kórház egyik betege a Mirror című lapnak elmondta, hogy a láthatatlan kamerák többek között egy olyan szobában is ott vannak, ahol az orvosok rendszerint a babájuk halálhírét közlik a szülőkkel. „El se tudom képzelni, hogy engedhette meg bárki, hogy ezeket a pillanatokat kamerán rögzítsék és meg is tartsák” – nyilatkozta felháborodottan.

És nem ő az egyetlen, akit kiakasztott a filmezés. A legtöbb friss vagy épp leendő szülő panaszkodik, többen úgy vélik, a kórháznak bocsánatot kellene kérnie a betegeitől. „Az egész projektet le kellene állítani, hiszen erkölcsileg finoman szólva is kifogásolható” – mondja Bungard, aki szerint a bejáratra/recepcióra kitett figyelmeztetés egyáltalán nem elég.

„Az ügyben e-maileztem is a kórház vezetésének, de nem kaptam választ” – mondja a felháborodott kismama.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top