Aktuális

Így parkolhatsz mindennap ingyen

Neked mi jut eszedbe elsőként az elektromos autókról? Három embert kérdeztünk meg a témában.

„Amikor először megláttam az első hangtalan autót az utcán, az jutott eszembe, hogy megint megy a rongyrázás és felkaptak valami egyedit, hogy legyen mire költeni az embereknek – kezdi történetét Gergő. – Alapjáraton sokszor gondolom azt, hogy a látszat elcsavarja az emberek agyát, ezért sem könnyű engem rávenni a költekezésre. De aztán utánajártam, miért olyan szenzációsak az elektromos autók és ahogyan egyre többet megtudtam arról, hogyan lettek összerakva, mennyit fogyasztanak és hogy alig kell költeni alkatrészre, megfogott a dolog. Akkor ez beágyazódott a visszatérő gondolataim közé és gyakran visszatért. Sokszor eljátszottam az ötlettel, hogy a következő autóm elektromos lesz, és hát úgy is lett. Ebből is látszik, hogy tényleg jó a dolog, ugyanis én, aki racionálisan gondolkodom, nem vágtam volna bele, ha nem látom a számtalan előnyét. Azóta a családot is megfertőztem, az öcsém arra hajt, hogy ilyen autója legyen. Bár mostanában kipróbált egy közösségi lehetőséget, elektromos autókat lehet használni és ugyanúgy kölcsönözni, mint a bringákat. Szerintem ez óriási! Talán nem is vesz sajátot. De nem is ez a lényeg.”

Anna gyakran használ elektromos autót: „Egy céges rendezvényen vetődött fel először, hogy mennyire jók az elektromos autók. Akkor meséltek először a kollégák arról, hogy mennyire mások ezek a járgányok, mint amiket eddig ismertem. Ráadásul én mindig a kicsi, mondhatjuk, hogy csajos autókat szerettem, szóval kézenfekvő volt, hogy akár hozzám is illene egy e-autó. Amikor az árát megláttam, elszállt a kedvem, és még az sem győzött meg, hogy hosszú távon nemcsak kifizetődik a ráfordított költség, hanem még olcsóbb is vele az élet – ezt mondják legalábbis azok, akik értenek hozzá meg akik hajtják. A barátnőméknek van egy, többször vezettem, hát mit ne mondjak, én imádtam. Sokat tépelődtem, de egyelőre nem vágtam bele a vásárlásba. Azért sem, mert felfedeztem, hogy akár napi szinten kölcsönözhetek egy ilyen szuper autót, úgy, mint a bicikliket: egy ponton beülök, aztán lerakom ott, ahol szeretném. A parkolás ingyenes, ez csúcs szuper, és nincs fenntartási költsége sem. Ha megkérdezik, én mindig azt mondom, hogy engem teljesen meggyőztek az elektromos autók. Tudom, hogy elcsépeltnek is hangzik, de nekem fontos, hogy környezetvédelmi szempontból is ez a legjobb választás.”

Zoli az újdonságot látta meg az e-autókban: „Szeretek mindenki előtt egy lépéssel járni, na meg gurulni is a barátaim szerint, szóval nem lepődtek meg, amikor meglátták az új autómat. Akkor már viszont csodálkoztak, amikor elkezdtem sorolni, hogy milyen előnyei vannak, hogy ezzel járok. Imádom, hogy csendes, hogy nem kell a tankolással kínlódnom, hogy ingyen parkolhatok és tényleg sokkal kevesebbszer vittem szerelőhöz, mint az előző csodaautómat. Ha váltok is, biztosan maradok az elektromosnál. Alig költök rá. De lehet egy idő után majd lecserélem egy újabb változatra. Én szerelmes vagyok az autómba.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top