Zeneszóra könnyebben megy a gyógyulás

A Mosolygó Kórház Alapítvány 2004 óta dolgozik azon, hogy a kórházban betegeskedő gyermekek bent töltött ideje színesebben, élménydúsabban teljen. Meggyőződésük, hogy a jókedv, a boldogság gyógyít, így mindent megtesznek azért, hogy derűt csempésszenek a szürke falak közé. Az alapítvány munkáját közel kétszáz önkéntes és jó néhány művész segíti.

Ki legyen Az Ország Kedvenc Civil Szervezete? Szavazz te is!

Év végi játékos versenyünkkel azokat szeretnénk megjutalmazni, akik egész évben másoknak segítenek. Ők a civilek: a modern társadalom lelkiismerete. Akik ételt osztanak, kutyát gondoznak, betegágyak szélén ülnek. Nem nézik, kinek, nem nézik, miért. Csak azt látják, hogy nagy szükség van rájuk. Nekik szeretnénk köszönetet mondani az NLCafé Kedvenc Civil Szervezete játékkal. Amelyik szervezet a legtöbb szavazatot kapja tőletek, 300 ezer forint értékű reklámfelületet nyer az ADSelf, a Central Médiacsoport digitális portfóliójának felületeit értékesítő automata hirdetési rendszerben. Neked ki a kedvenced? Szavazz!

A szervezetet dr. Albert Royaards holland jogász alapította, méghozzá meglehetősen sajátos ötlettől vezérelve. 1996-ban érkezett Magyarországra, hogy jótékonysági tevékenységet végezzen. Ám pénze nem sok volt hozzá. Az induláshoz szükséges anyagi feltételek megszerzéséhez hatezer kilométeres kerékpáros túrára indult, négy hónap alatt bejárta egész Magyarországot, ezerkétszáz település polgármesterét kereste fel, és végül 25 millió forint adományt gyűjtött össze. A Mosolygó Kórház Alapítvány honlapján ma ez olvasható: „Hiszünk abban, hogy a jókedv gyógyít.” Az önkéntesek szobáról szobára, ágytól ágyig haladva tevékenykednek. Ha pedig a gyerekek nincsenek ágyhoz kötve, akkor egy közösségi teremben, játszószobában tartják a foglalkozásokat.

Egy fővárosi gyermekkórházban vagyunk, ahol éppen kézműves foglalkozást tart az alapítvány egyik önkéntese. Pillanatok alatt igazi terülj, terülj asztalkámat varázsolt a beteg, ám lelkes és alkotni vágyó gyerekek szeme elé.

Norbi a közelgő Márton-napra készül. Libát rajzol körül, majd kivágja. Mindezt olyan nagy türelemmel és odafigyeléssel, hogy sok felnőtt megirigyelhetné. Én pedig Norbit nézve arra gondolok, illetve abban bízom, hogy máris gyógyul.

Az előtérben az elkészült liba, a háttérben már Laci alkot.

Lassan elkészülnek a művek, Laci anyukája büszkén fotózza kisfiát. Ezen a kórházon kívül még nyolc másik intézménybe járnak a Mosolygó Kórház Alapítvány önkéntesei. Nemcsak kézműves foglalkozásokkal, hanem zenei produkciókkal, mozgással, táncelőadásokkal próbálják felvidítani a kicsik amúgy sokszor igen nehéz napjait.

Egy kórházzal arrébb már akkor hatalmas a buli, amikor megérkezem: egy táncos lábú apróság önfeledten ropja, a háttérben az alapítvány zenészei diktálják a ritmust.

A kis betegek arcán nyoma sincs szomorúságnak, egy pillanatra most nem a betegség a téma…

Az alapítvány munkatársainak távolabbi tervei is vannak: „Szeretnénk ott lenni fogyatékkal élőknél és idősek otthonaiban is. Magyarország a bázisunk, de kezdeményezésünkre már tíz országban hoztak létre hasonló alapítványokat, és még sok helyen tervezik.“

Ha támogatnád a fenti célokat, itt megteheted: MKB Bank 10300002-10661245-49020013. Köszönjük a gyógyulók nevében!