Tanulni és tanítani: nincs ennél fontosabb, ami esélyt adhat

A Romaversitas Alapítvány weboldalának indítóképén több tucat roma fiatal mosolyog. Mindannyian azért, mert sikeresek. Sikerült nekik valami olyasmi, ami hazánkban sajnos kevés cigány származású fiatalnak: diplomához jutottak.

Ki legyen Az Ország Kedvenc Civil Szervezete? Szavazz te is!

Év végi játékos versenyünkkel azokat szeretnénk megjutalmazni, akik egész évben másoknak segítenek. Ők a civilek: a modern társadalom lelkiismerete. Akik ételt osztanak, kutyát gondoznak, betegágyak szélén ülnek. Nem nézik, kinek, nem nézik, miért. Csak azt látják, hogy nagy szükség van rájuk. Nekik szeretnénk köszönetet mondani az NLCafé Kedvenc Civil Szervezete játékkal. Amelyik szervezet a legtöbb szavazatot kapja tőletek, 300 ezer forint értékű reklámfelületet nyer az ADSelf, a Central Médiacsoport digitális portfóliójának felületeit értékesítő automata hirdetési rendszerben. Neked ki a kedvenced? Szavazz!

A Romaversitas húsz éve dolgozik azon, hogy a hátrányos helyzetben lévő, ám tanulni vágyó roma fiatalok lehetőséget kapjanak. Segítik őket a fejlődés útján. Ha kell, tanárt biztosítanak a felzárkózáshoz, de foglalkoznak a fiatalok identitáskezelésével és karriertervezésével is. „Hiszünk abban, hogy minden ember egyenlő, hogy mindenkinek joga van inspiráló, releváns, a tehetség szabad kibontakozását segítő oktatáshoz, és hogy az anyagi hátrányból induló fiatalok esélyeit magas színvonalú képzésekkel kell és lehet javítani.“ A program munkatársai segítenek az érettségi megszerzésében, de később, a felsőoktatásban is támogatják a fiatalokat, például ha szakdolgozatra vagy kutatásra készülnek, tutort, vagyis segítő, személyiségfejlesztő szakembert kérhetnek tőlük. Ez az első olyan komplex képzési program, amely tehetséges roma fiataloknak szól. Húszéves fennállásuk alatt több mint háromszáz diáknak segítettek elvégezni az egyetemet és sikeres szakemberré válni.

Dr. Dinók Henriett, az alapítvány vezetője év elején vette át ezt a munkakört, korábban ő maga is romaversitasos diák volt. A saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen nehéz egy roma fiatalnak megfelelő szintű oktatáshoz jutni és érvényesülni. „Szeretnénk támogató közeget adni ezeknek a fiataloknak ahhoz, hogy szakmailag fejlődhessenek, és így kritikusan gondolkodó, magasan képzett, öntevékeny tagjaivá váljanak a közösségnek. Emellett fontos cél az is, hogy így megerősödhessen a magyarországi roma középosztály” – mondja.

A belvárosi irodában jó a hangulat, a tanárok épp az órákra készülnek. A középiskolás program keretein belül gimnazistákat készítenek fel az érettségire, illetve az egyetemi felvételire. Harminc diákot várnak, még két helyük van. A jelenleg itt tanuló huszonnyolc roma fiatal az ország legkülönbözőbb pontjairól jelentkezett.

A tantárgyi felkészítés mellett az idejáró roma diákok mellé mentorokat állítanak, akik segítik őket a karriertervezésben, de személyes kérdésekben is adnak tanácsokat.

A mentorok általában azon egykori diákok közül kerülnek ki, akik korábban maguk is hasonló utat jártak be. Éppen magyarirodalom-korrepetálás folyik, egy novellát elemeznek.

Egy másik teremben pedig angolórához készülődnek.

A jelenleg futó középiskolás programon kívül folyamatosan zajlik az úgynevezett inkubátorprogram, melynek célja, hogy felkarolják a tehetségeket, illetve segítsék őket az ötleteik megvalósításában. De nekik köszönhető az is, hogy tavaly több tucat szegénységben élő roma család jutott napelemes fényforráshoz.

Henriett hosszan mesélt az alapítványról, a szívügyéről. Az esti órákban jártam az irodában, miután végeztem, megkérdeztem, meddig marad még. Csak egy mosoly és egy szó volt a válasz: „Sokáig.”

Ha támogatnád a fenti célokat, itt megteheted: OTP Bank 11708001-20534448. Köszönjük a fiatalok nevében!