Aktuális

Újévi tömegmerényletre készült egy ausztrál férfi

A férfi azt tervezte, hogy Melbourne központjában annyi embert lő le, amennyit csak tud. A rendőrség akkor fogta el, amikor épp fegyvert akart venni.

Letartóztattak egy húszéves ausztrál férfit, aki a gyanú szerint terrortámadást tervezett végrehajtani a Melbourne központjában minden évben megrendezett újévi parti résztvevői ellen. A férfit kommandósok fogták el hétfőn délután Melbourne egyik elővárosában, Werribeeben.

Shane Patton, az érintett Victoria állam helyettes rendőrparancsnoka sajtóértekezletén megerősítette, hogy egy ausztráliai születésű muszlim férfiról van szó, akinek szomáliai szülei vannak.

Elmondta, a férfi a hasonló tengerentúli merényletek híre nyomán lelkesült fel, és automata lőfegyvert akart beszerezni, hogy újévkor „lelőjön és megöljön annyi embert, amennyit csak tud” Ausztrália második legnagyobb városának üzleti központjában, a Federation Square-en, ahol évről évre sok ezren köszöntik az új évet.

A gyanúsított az internetről letöltötte magának az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű terrorcsoport útmutatóját arról, hogyan kell merényleteket elkövetni. Tavaly óta megfigyelés alatt tartották mint az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló, magas kockázatú szélsőségest, és akkor ütöttek rajta, amikor találkozott azokkal, akiktől a fegyvert meg akarta venni.

Az ügyben további letartóztatás nem várható, annak ellenére, hogy a húszéves férfi kapcsolatban állt Victoria állambeli szélsőségesek egy szűk körével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top