Aktuális

Nevetésterápia és egyéb gyengéd gyógymódok stressz ellen… (X)

Szükségünk van a stresszre? A válasz: bármilyen furcsa, igen. A stressznek nevezett bonyolult folyamat tesz képessé minket a harcra, szerelemre, alkotásra. A régi korokban ezért tudtunk kardfogú tigris elől menekülni, kézitusázni, de sajnos a mai világban fizikailag ugyanezt a reakciót váltja ki egy dugóban dudáló és kezével félreérthetetlen jeleket küldő autós is. A különbség, hogy amikor futottunk a vadállat elől, a megnövekedett fizikai terheléshez volt szükség a stresszhormonokra és az izmokba pumpált vérre és cukorra, ezt megfelelően fel is használtuk. Ma, az autós hasonlattal élve, egyszerre nyomjuk a féket és a gázpedált. Nincs levezetés a stresszállapotból.


Stressztűrő képességünk is egyedi. Az a mennyiség, ami nekem megfelelő ösztönzést ad, másnak az utolsó csepp is lehet a pohárban. Persze, elvileg eleget kellene aludnunk, edzenünk, aktívan szórakoznunk, és a munkát le kéne tennünk az iroda kapujában, de ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. Rengeteg ember életében jelenti a munka, a túlfeszített tempó az első számú stresszforrást. Amikor a fiókban savlekötő tabletta vagy altató fekszik, jobb esetben valamilyen életmód-tanácsadó könyv társaságában, a stressz tartósan ellenünk fordult ahelyett, hogy értünk dolgozna. A szervezet állandó készenléti állapota kiégettséghez vezet. Ilyenkor attól függően, milyen típusok vagyunk, idegesek, ingerültek vagy éppen emberkerülők leszünk, és az összes frusztrált szeretetünket magunkba zárjuk.

Fontos ilyenkor, hogy tudatosítsuk a problémát. A humor, a nevetés ilyen esetekben is csodát tesz. Ha némi öniróniával elképzeljük, hogy nézhetünk ki öklünket rázva a dugóban vagy a fénymásolót rugdosva, inkább a nevetés rázzon minket a gondolattól, és máris levezettük a feszültséget. A mozgás is segíti a boldogsághormonok termelődését, és a zene és a tánc is hasonló hatású. Fontos, hogy a stressz kezelése a korai szakaszban elkezdődjön.

Az életmód-változtatás mellé szedhetünk homeopátiás szereket is.


A Sedatif PC több növényi eredetű összetevőt tartalmazó homeopátiás gyógyszer. Egy olasz klinikán végzett vizsgálat[1] eredményei szerint a Sedatif PC-t használó enyhén alvászavaros, illetve szorongó betegek alvásának minősége már 24 óra után javult, és egy hónapos időtartam alatt az éjszakai felébredések száma felére csökkent. A betegek 79%-a találta hatásosnak a kezelést. A szorongás mértéke is szignifikánsan javult.

Ma már nemcsak a felnőttek szoronganak. A Sedatif PC biztonsággal adható az iskolai problémák miatt szorongó, alvászavaros vagy enyhén hiperaktív tüneteket mutató kisgyermekeknek is.

Fontos, hogy ha úgy érezzük, nem tudunk megküzdeni a stresszünkkel, szorongásainkkal vagy az alvászavarral, mindenképp forduljunk orvoshoz, kérjük szakember segítségét!

[1] : Effect of a homeopathic complex medicine on state and trait anxietyand sleep disorders: an observational study; Coppola Luigi, Montanaro Fabio; in: European Journal of Integrative Medicine 4S (2012) 124–201; 142 p; PP-043.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.