Aktuális

Ne hagyd a gépen a házi pornód! – Az informatikus kitálal

„Hozzám a gépek 99 százaléka felhasználói hiba miatt jut el, mert az embereknek egyszerűen fogalmuk sincsen, hogy mit csinálnak az interneten, csak kattintanak ész nélkül.” Egy informatikus anonim vall arról, miket lát és talál meg azokon a gépeken, amelyeket újra kell telepítenie. Tizennyolc karikás tartalom!
„Elmondom név nélkül” című cikksorozatunkban egy-egy szakma szókimondó képviselője beszél a mindennapjairól, a főnökeiről, rólunk, „ügyfelekről” és bármiről, amiről olyan véleménye van, amit névvel nem vállalhat. Nem azért, mert ne lenne valós, hanem mert nagyon is az. Itt tabuk és cenzúra nélkül beszélhetnek a minket körülvevő valóság sokszor rejtett oldaláról – hiszünk benne, hogy csak így érdemes.

Bele sem gondolunk, de informatikusnak lenni amolyan bizalmi állás, nem?

Pontosan! Sokan nem gondolnák, de a laptopjuk vagy asztali számítógépük átadásával gyakorlatilag a magánéletükbe engedik be az informatikust. Nagyon sok ember kiszolgáltatott helyzetben van, mert nincs a legelemibb informatikai tudás birtokában sem – például fogalma sincs arról, hogyan mentse le a fontos adatait, így kénytelen azt rábízni arra a szakemberre, akit felkér a gép újratelepítésére; ezzel pedig egy olyan emlékkönyvet ad át az informatikusnak, amelyben a zárban hagyja a kulcsot. Még a saját barátaival, pszichológusával sem lenne ilyen őszinte, hiszen a legtöbb felhasználó önfeledten, mindenféle gátlás nélkül szörföl a neten, miközben olyan digitális lábnyomokat hagy maga után, amelyekből tökéletes profilt lehetne alkotni a személyiségéről.

Az már a sors fintora, hogy a gép nem akkor romlik el, amikor gondosan le van mentve róla minden privát anyag, hanem amikor a böngészőelőzmények csurig vannak pornóval, az asztalon ott van a hétvégi cifra kalandról készült ciki kép a főnökkel, az illető pedig épp be van lépve a Facebookra, és a férje munkatársával flörtöl. Ennek tükrében mindenképpen azt gondolom, hogy igen, ez egy bizalmi állás.

Milyen extrém tartalmakkal találkoztál már?

Órákig tudnék mesélni. Egy alkalommal például egy anyukának lett elege abból, hogy a fia gépe félévenként nálam landol, és a srác az állítása szerint  sosem tudja, hogy mitől. A negyedik alkalommal úgy adta oda nekem az anyuka a gépet, hogy derítsem ki, „mitől lassul be ez a kurva gép”. Nem volt nehéz megtalálni, hogy a fiatalember heti rendszerességgel látogatott pár nem megbízható pornóoldalt, ahonnan a gépére települtek azok a kéretlen programok, amelyek állandóan lassították a rendszert. Ennél csak az volt cikibb, amikor anyukának valahogy be kellett adagolnom, hogy mi okozza a folyamatos problémát. Elvörösödött előttem szegény, én meg nyugtatgattam, hogy mindenki volt fiatal, nem olyan nagy dolog ez. A válasz ennyi volt: „De ne az én pénzemen, a rohadt életbe!

Az is előfordult, hogy egy laptop mellé kaptam egy külső adattárolót, hogy ha már mozgatjuk a dokumentumokat, akkor arra másoljam ki őket. Megkérdeztem, hogy üres-e a külső merevlemez, mire Persze! volt a válasz. Megnéztem – 150 Gb saját felvételű házi pornó volt rajta, még mappába sem rejtve, csak hanyagul az adathordozón. Sosem izgultam annyira, mint amikor visszaadtam a gépet a tulajdonosának. Azóta sokszor találkoztam már vele, és mindig belepirul, ha meglát. Gondolom, utólag ő is észrevette a plusz „valamit” a winchesteren.

 

Ami az igazán  durva esetek közé tartozik, az egy üzletember gépére telepített kémprogram volt, amely egyszerűen lelopja a gépről az adatokat. Hozzáteszem, a neten húszezerért bárki vehet ilyet, ami aztán láthatatlanul teszi a dolgát, egy tetszőleges e-mail-címre vagy tárhelyre elküld minden chatbeszélgetést, e-mailt, jelszót és gyakorlatilag akár az összes karaktert, amit az ember leüt a gépen – miközben az átlagfelhasználónak fogalma sincs arról, hogy mindez egyáltalán megtörténhet.  

Mit üzennél a laikusoknak a megelőzés terén? És mit tegyenek ha bajba kerültek?

A legfontosabb, hogy ne legyenek hülyék! A neten semmi sincs ingyen, hiába ígérnek fűt-fát az oldalak, nem szabad bedőlni, és telepíteni azokat a programokat, amikkel az életünk megkönnyítését „garantálják”. Nagy eséllyel azzal együtt költözik a gépükre az a szoftver is, amely miatt pár héttel később a használhatatlanságig lelassul a gép.

Bár mindenki tagadja, de a gépek 99 százalékán lopott szoftverek vannak, amelyeket összefoglaló néven „a netről” töltenek le a userek. Meg se tudják mondani, honnan, csak bóklásznak, és amikor végre rátalálnak a kedvenc filmre vagy programra, azonnal kattintanak. Ha 5 Download gomb van a képernyőn, akkor mind az 5-öt végigpróbálják, mi baj lehet – pedig ezek a gombok mindig elindítanak folyamatokat, még ha nem is látjuk őket. Én meg hiába húzom újra a gépet, ha a felhasználó nem érti, és ugyanúgy szörföl és kattint a továbbiakban is. A laikus nem tudja, hogy egy bombán sem lehet bármelyik kábelt elvágni, csak nyisszant egyet, és robban. Hozzám a gépek 99 százaléka felhasználói hiba miatt jut el, mert az embereknek egyszerűen fogalmuk sincsen, hogy mit csinálnak az interneten, csak kattintanak ész nélkül.

Nagyon fontos, hogy bármi is történik a gépünkkel, ne essünk pánikba. Számtalan olyan oldal és károkozó van, amelyik ráijeszt a felhasználóra, és pont ezzel veszi rá, hogy egy olyan programot telepítsen a gépére, amire egyáltalán nincs szüksége. Telepítéskor ezek a szoftverek vagy a bennük a szakavatatlan szem számára észrevétlenül csücsülő károkozók aktivizálják magukat, és szinte kiirthatatlanul beleeszik magukat a rendszerünkbe. Innen kezdődik a néha látványos, néha láthatatlan adathalászat, géplassulás, további kéretlen programok települése és megjelenése az asztalunkon, böngészőnkben. Legyünk tudatos internethasználók, és ha nem értünk valamit, semmiképpen se kattintsunk, inkább kérdezzünk! 

Fontos, és gyakran elkerüli a figyelmet az is, hogy a számítógépet is takarítani kell. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az átlag gép kábé úgy néz ki, mint egy pöcegödör, amikor hozzám kerül. Morzsás, lezabált, a kijelző összetüsszögött, a billentyűzet maszatos – és ki tudja, még milyen testnedvekkel érintkezett. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy tisztán adjuk le a gépet, cserébe tisztán is kapjuk vissza! 

És… tudom, hogy az informatikus fura állatfaj, ennek ellenére senki ne nézze hülyének! Bárki kamuzhat, terelhet, hogy ő nem, ő sosem. Négyet kattintok, és tudom, hogy igen. Felesleges próbálkozni.

Egy átlagos géptelepítés mennyibe fáj? 

Én egységáron telepítem a gépeket, jelenleg 15 ezer forintért. Ebben benne van a teljes adatmentés, az újratelepítés, a kívánt programok felrakása és a mentett adatok visszaállítása – valamint a 100 százalékos diszkrécióm.

Azért kerül ennyibe, mert az informatikus szakma nem egy hobbielfoglaltság. Az átvett gépekért anyagi felelősséggel tartozunk, a rajtuk található összes családi fotóval, dokumentumokkal, privát videókkal együtt. Vállaljuk, hogy ezek sérülésmentesen vissza is kerülnek, hiánytalanul. Ebben az árban benne van, hogy nem fogok hazudni neked a gépedben tönkrement alkatrészről csak azért, mert nekem pont olyan kell, és vetetek veled magamnak egy újat. Az esetek 99 százalékában soha nem venné észre a tulajdonos, hogy a gépében más van, mint amit odaadott, mert az átlagfelhasználó nem is tudja, hogy milyen gépe van, csak azt tudja, hogy 147 600 Ft volt három éve a hipermarketben. 

Te is belefutsz abba, hogy ingyen várják el tőled, hogy „gyorsan telepítsd újra” a haver, a rokon gépét?

Hát persze. Ha gyakorlatilag bármilyen problémájuk akad, gondolkodás nélkül azonnal jelzik, hogy segítsek. Az ő elvárásaik szerint 0–24-ben, hiszen csak egy pillanatra van szükségük rám, ha a macska átgyalogol a billentyűzeten, és hirtelen elfordul a kép éjfélkor. Ebben a pillanatban pedig kivétel nélkül úgy érzik, hogy közös érdekünk, hogy a határidős munkájukat sikerüljön leadni, így a nap bármely szakában képesek írni egy üzenetet, vagy a Facebookon pötyögni pár sort. Ha ez öt percen belül nem hatásos, akkor hívnak telefonon.

A számítógép újratelepítésére úgy gondolnak, mintha csak egy szál cigarettát kérnének tőlem. Ilyenkor elmondom nekik nagyon egyenesen és korrekten, hogy ingyen értük sem vagyok már hajlandó a családomtól elvenni az időt. Volt már ebből sértődés, sőt, számonkérés is. Valaki nehezményezte, hogy tíz év ingyenes, baráti segítség után pénzt akartam kérni a munkámért. A sértődött illetővel ma már nem vagyunk barátok, mert szerinte megváltoztam, és egy anyagias rohadék lettem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top