Aktuális

45 évet ült börtönben egy férfi a bűnért, amit nem ő követett el

Amikor Wilbert Jones most szerdán kisétált a börtönből, az első mondata az volt, hogy „Isten jó”. Nem haragszik senkire, nem hibáztat senkit, pedig több mint 45 évet volt elzárva egy általa el nem követett bűnért.

Wilbert Jonest 19 évesen tartóztatták le, és ítélték el egy ápolónő elrablásáért és megerőszakolásáért Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban. A férfiről később kiderült, hogy valójában ártatlanul ítélték életfogytiglanra, és csak most, 45 évvel és tíz hónappal a lecsukását követően, szabadulhatott. Wilbert Jones az egész életét rács mögött töltötte, most 65 éves. Annak ellenére, hogy a téves ítélettel tönkretették a fiatalkori éveit, Jones azt mondja, hogy mindenkinek megbocsátott – írja az APNews.

A történet szerint az ápolónő épp hazafelé tartott a munkahelyéről 1971. október 2-án, amikor egy férfi ráfogta fegyverét, egy épület mögé vitte, ahol megerőszakolta.  Az ítéletet akkor egyedül az áldozat vallomására alapozták, aki három hónap múlva választotta ki több lehetséges férfi közül Jonest. Időközben a rendőrség elkapott egy férfit, akire jobban ráillik a leírás, és akit már kétszer is megvádoltak nemi erőszakkal, de az egyik esetben ejtették a vádat, míg a másikban végül csak fegyveres rablással vádolták meg. 

Az újratárgyalás során a bíró azt mondta, hogy a bizonyítékok Jones ellen nagyon gyenge lábakon álltak, és érthetetlen, hogy ezek alapján miért ítélték el a férfit. Jones ügyvédje kiemelte, hogy az ügyészt, aki védencét életfogytiglani börtönre ítéltette, több rendben is elmarasztalták, amiért visszatartott olyan információt, ami a vádlottak ártatlanságát bizonyította volna.

Az ápolónő 2008-ban meghalt, férje azonban még él, és egyáltalán nem ellenezte, hogy kiengedjék Jonest. Ügyvédjén keresztül azt üzente, hogy eleget volt a férfi így is börtönben, és a hátralevő éveit a családjával kell  töltenie. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top