nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Az Iszlám Állam dzsihádistáinak százai szabadultak ki Rakkából

Az Iszlám Állam dzsihádistáinak százai szabadultak ki Rakkából

Több száz dzsihádista fegyveres hagyhatta el családjával együtt az Iszlám Államtól visszafoglalt Rakkát, egy részük Törökországba mehetett. Az alku már hetekkel ezelőtt ismert volt, az viszont nem, hogy külföldi harcosok is távozhattak. A BBC riportja szerint a győztes szíriai koalíció még buszokat is bérelt a szélsőségesek elszállítására.
NLCafé
f Ajánlom

A korábban az Iszlám Állam fővárosának tekintett, mostanra teljesen rommá lőtt Rakkát az úgynevezett szíriai demokratikus erők kurd csapatok által vezetett koalíciója foglalta vissza, az Egyesült Államok és más országok légi támogatásával.

Bár a hivatalos ígéret az volt, hogy a külföldi dzsihádisták nem távozhatnak, ezt mégis megtették a BBC helyszíni tudósítása szerint. A nagyvárost visszafoglaló koalíció ráadásul még buszvezetőket is felbérelt, hogy több mint 4000 embert elvigyenek. A Rakkát elhagyó konvoj több kilométer hosszú volt, és a BBC által felkutatott sofőrök azt mondták: 3 napig kellett vezetniük úgy, hogy „öngyilkosmellényt” viselő fanatikusok készen álltak a járművek felrobbantására, ha az alku valamiért összeomlott volna.

Az Iszlám Állam katonái egy idő után leparancsolták a dél felé vezető főútról a vezetőket, és eltűntek a sivatagban. A BBC szerint sokan később átszivárogtak Törökországba. A több tonna fegyvert és lőszert is szállító konvoj október 12-én hagyta el Rakkát.

A 163 járműből álló menetoszlopot állítólag a levegőből figyelték az amerikai vezetésű koalíció harci gépei, de nem avatkoztak be. A szíriai kormányellenes erőkkel szövetséges, amerikai vezetésű koalíciónak azt ígérték ugyan, hogy a külföldi harcosok nem hagyhatják el Rakkát, a BBC által megkérdezett sofőrök azt mondták: sok külföldi – köztük női – fegyveres volt köztük. Egy embercsempész pedig állítólag 20 családot vitt át Törökországba, volt, aki angolul, volt, aki törökül beszélt.

(via InfoRádió)

Megosztás Facebookon