Aktuális

Texasi lövöldözés: családon belüli erőszak miatt hadbíróság előtt állt az ámokfutó

Sutherland Springs lakóinak négy százaléka életét veszítette a tömegmészárlásban, köztük gyerekek és egy várandós asszony. A légierőnél közben vizsgálják, miért nem jelentették, hogy az ámokfutót korábban hadbíróság elé állították.

Az ámokfutó Devin Kelley csaknem 450 lövést adott le a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomban, amikor vasárnap az istentisztelet közben elkövette a 26 halálos áldozatot és 20 sebesültet követelő mészárlást. A San Antoniótól délre fekvő, négyszáz lelket számláló kis település temploma olyan mértékben megrongálódott, hogy valószínűleg teljesen újjá kell építeni.

A helyi hatóságok keddi információi szerint Sutherland Springs lakóinak négy százaléka életét veszítette a tömegmészárlásban. Nincs olyan család, amelynek ne volna halottja vagy sebesültje, de a lövöldözés áldozata lett a lelkipásztor 14 éves kislánya is. A legfiatalabb áldozat 18 hónapos, a legidősebb 72 éves.

Rendőrségi helyszínelők a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templománál, ahol egy ámokfutó lövöldözött 2017. november 5-én (Fotó: MTI/AP/Jay Janner/Austin American-Statesman)

Joe Tackitt megyei seriff sajtótájékoztatóján elmondta: vasárnap nem a kongregáció lelkipásztora, Frank Pomeroy tartotta az istentiszteletet, hanem egy vendégpap, Bryan Holcombe, akit elkísért nyolctagú családja is. Mindannyian meghaltak, köztük egy várandós asszony is.

Közben az amerikai légierőnél tart a belső vizsgálat, amelyet azért indítottak, mert a légierő illetékesei nem közölték a rendőrséggel, hogy a 26 éves Kelley-t korábban családon belüli erőszak miatt állították hadbíróság elé, majd bocsátották el. Ha ezt bejelentik, akkor talán elejét lehetett volna venni a vasárnapi öldöklésnek: akkor ugyanis a rendőrségi adatbázis alapján Devin Kelley nem vásárolhatott volna fegyvert.

Az ázsiai körúton lévő Donald Trump elnök vasárnap Tokióban azt mondta: éppen a Texasban érvényes szabad fegyverviselésnek tudható be, hogy nem lett még több áldozat. A templom mellett lakó egyik férfi ugyanis a lövéseket meghallva felkapta a saját fegyverét, átrohant a templomba, és feltartóztatta az ámokfutót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top