Aktuális

Megvertek egy színészt Kolozsváron, mert magyarul szólalt meg

Imecs-Magdó Levente szerint egy éjjel-nappali közért pénztárosa és biztonsági őre támadta meg őt és társaságát.

Egy hete, esti szórakozás után tért be egy éjjel-nappali közértbe Imecs-Magdó Levente és három rokona, köztük magyar unokatestvére. Ő nem tud románul, ezért magyarul beszélgettek vele a Kolozsvár belvárosában található boltban, ahol üdítőt akartak vásárolni. Imecs-Magdó a Maszolnak azt mesélte, hogy a láthatóan ittas pénztáros miután meghallotta, hogy magyarul beszélnek, odajött hozzájuk, és számon kérte őket, miért nem románul beszélnek.

Imecs-Magdó Levente (forrás: Kolozsvári Rádió)

Imecs-Magdó Levente (forrás: Kolozsvári Rádió)

Az eladóhoz csatlakozott a bolt biztonsági őre is, aki előbb kollégáját akarta megnyugtatni, csakhamar azonban átállt az ő oldalára, és inzultálni kezdte Imecs-Magdóék társaságát. Ők kijöttek a boltból, de a két bolti alkalmazott utánuk jött. „Mikor kiértünk, és azt hittük, hogy megúsztuk ennyivel, az éjjeliőr és a pultnál álló ittas elárusító utánunk jött, és azzal vádaskodott, hogy loptunk a boltból, majd se szó, se beszéd utánunk jöttek, és ütni kezdtek. Ekkor kaptam az ökölütést az államra, amitől megtántorodva a szomszéd üzlethelyiség ajtajának csapódtam. Általában békítő szándékkal léptem fel, konkrétan emlékszem, ahogy két kezemet feltartva lépek eléjük, és azt mondom »Haideți să ne calmăm!« (Gyertek, nyugodjunk le!) – ekkor kaphattam az öklöst” – idézte fel Imecs-Magdó a történteket.

A Krónika beszélt a bolt alkalmazottaival is. Az eladó azt mondta, ő egyrészt nem ivott, másrészt nem bántotta a társaságot. Valóban történt szóváltás, azt azonban egy másik vásárló kezdeményezte, nem pedig a biztonsági őr. Nekik amúgy nincs is biztonsági őrük – védekezett az eladó. Imecs-Magdó nem tett feljelentést, többek között azért, mert nem szeretne rendőrségi üggyel foglalkozni, de felhívta a figyelmet, nem szabad hagyni, hogy Románia és Magyarország megosztó politikája valós etnikai konfliktusokat keltsen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top