Aktuális

Hány éves korban van vége a szexnek?

A huszonévesek sokkal jobban félnek az öregedéstől, mint a nyugdíjasok, az idősek viszont többet mozognak, és több időt töltenek számítógépes játékokkal is. Számos meglepő eredménye lett egy idősödésről szóló friss kutatásnak.

Hogyan gondolkodnak a különböző generációk az idősödésről? Mennyire látják magukat idősnek a fiatalok, középkorúak, illetve maguk az idősek? Melyik az a kor, amelyik után az emberek többsége szerint már nincs szex? Egy sor kérdés foglalkoztatta eddig is a kutatókat a témában, de csak nemrég mentek ezeknek utána.

 

A McCannWorldgroup időskorról, idősödésről szóló globális kutatása, a „TruthAboutAge” jelenleg a legátfogóbb kutatás a témában. A felmérést 36 országban végezték (beleértve Magyarországot), 24 000 fő megkérdezésével.

„Egyre gyorsuló ütemben növekszik az idősek aránya, mégsem rendelkeztünk korábban elegendő adattal arról, hogyan változik az emberek gondolkodása az életük előrehaladtával” – mondta el a hazai sajtótájékoztatón Marina Niks, a McCann Budapest stratégiai igazgatója.

Az igazgató szerint a kutatás egyik legfontosabb eredménye, hogy kiderült: az idősödés egyáltalán nem az életkorról szól. A huszonévesek és a harmincasok például sokkal többet foglalkoznak az öregedéssel, mint a 65 felettiek.

A legérdekesebb megállapítások:

  • A huszonévesek fele fél attól, hogy el fogják felejteni a halála után.
  • Arra a kérdésre, hogy 1–10 skálán mennyire tartják magukat öregnek, a huszonévesek 3-asra értékelték magukat, míg az 50–60 év közöttiek 4-esre. A 70 év felettiek sem mentek 4-es fölé.
  • Leginkább a kínaiak hajszolják a fiatalságot.
  • Bár a fiatalok azt képzelik, hogy 60 év felett már nem ismerkedik az ember, az idősebb generációk ezzel egyértelműen vitába szállnak. A válaszadók túlnyomó többsége szerint az ember soha nem túl öreg ahhoz, hogy ismerkedjen, randizzon.
  • Az 50 év felettiek mindössze egyötöde állította, hogy a szexuális életnek 55 éves kor felett vége. (Hazánkban ez az arány csaknem az egyharmadhoz közelített.)
  • 60–70 éves korban úgy érzik az emberek, hogy a média és a hirdetők kevésbé szólnak hozzájuk, kevésbé értik meg őket. Az idősebb válaszadók leginkább a szórakoztatóiparral, az autóiparral és a divatvilággal szemben voltak kritikusak: 80-85%-uk állította, hogy ezekben az iparágakban egyszerűen hiányzik az időseknek szóló kommunikáció.
  • Az emberek több mint 40 százaléka fél a jövőtől.

Így gondolkodunk az idősödésről mi, magyarok:

  • A 70 év feletti magyarok közel hét órát mozognak aktívan egy héten (bő másfél órával többet, mint a huszonévesek).
  • Online játékokkal is több időt töltenek, mint a fiatalok (hetente csaknem 6 órát, míg a 20–30 évesek csak 4,7 órát).
  • A magyarok szerint (más országokban ugyanez a vélemény) az időskor legnagyobb előnye a szabadság.
  • Szintén a magyarok szerint az egészséges időskor titka az, hogy mennyi időt töltesz azokkal, akiket szeretsz. (Japánban például az alvást fontosabbnak tartják ennél.)
  • 28 évesen érezzük magunkat a legboldogabbnak, 34 évesen a legproduktívabbnak.
  • 37 éves korban érezzük a legnehezebbnek az életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top