Aktuális

Fogadjunk, hogy ezeket nem tudtad Gárdonyi Gézáról!

Megszámlálhatatlan művet írt, regényeket, novellákat, színdarabokat, meséket és verseket. Pályája egy-két hatalmas kudarccal kezdődött, de ez nem vette el a kedvét a további írástól.

Amilyen változatosak a művei, olyan egyhangú és boldogtalan volt az élete, valahogy semmi sem úgy történt benne, ahogyan remélte… 95 éve halt meg Gárdonyi Géza.

  • Gyengének bizonyult apja lakatos mesterségéhez, ezért aztán tanító lett belőle, bár a főiskolán megbukott egyszer irodalomból.
  • Első színműve akkora bukás volt, hogy igazi bátorságról tett tanúságot, hogy megint és megint nekifutott az alkotásnak.
  • Bár tanítóként végzett, Gárdonyi ki nem állhatta az oktatást, ezért még szerzetesnek is jelentkezett, hogy megszabaduljon az iskolától. Pechjére vagy szerencséjére azonban nem kellett az egyháznak.
  • Szegeden ismerkedett meg Dankó Pistával, a híres cigányprímással, és közösen több mint 60 magyar nótát írtak. De ő szerezte a „Fel nagy örömre, ma született…” című karácsonyi egyházi éneket is.
  • Feleségül vette a dabronyi plébános törvénytelen lányát, de házassága már az első perctől boldogtalan volt. Csányi Mária folyton csalta Gárdonyit, aki így írt róla naplójában: „Ennek a házasságnak vagy válás, vagy gyilkosság lesz a vége!” Négy gyerekük született,  igaz, a legutolsó fiú csak a válás után 10 hónappal jött világra, az író mégis a nevére vette, bár sosem támogatta anyagilag.
  • Sosem tanulta az írást mint mesterséget, stílusa éppen ezért nem is hasonlít senkiére sem. Juhász Gyula ezt mondta róla: „Ő nem utóda senkinek, és őt nem is igen utánozza senki.”

 

Gárdonyi Géza, író

Egri házában szinte érintetlenül áll a dolgozószobája ma is.

  • A boldogságot Egerben, Tóth Ilona mellett találta meg, aki közben házasságot kötött egy másik férfival, de mindvégig Gárdonyi Gézával lakott együtt.
  • Komolyan hipochonder volt, sokszor évekig nem dolgozott, mert fájt a feje, orvosról orvosra járt, míg kiderült, hogy csupán az olvasószemüvege nem jó, ettől fájt a feje.
  • 1922 októberében befeküdt az ágyába, és nem kelt fel többé. Az orvosok semmilyen betegséget nem találtak nála, fia szerint egyszerűen csak meg akart halni. Október 30-án, 95 évvel ezelőtt sikerült is neki. Sokan azt állítják, a boldogtalanságba halt bele.
  • Legismertebb műve az Egri csillagok, amely 100 éve kötelező olvasmány, erre még Hollywood is lecsapott. Scott Fales nemrég el is készült a Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből írt forgatókönyvével. „Maga a cím is nagyon találó. Igen érdekes, ugyanis a csillag nem más, mint az egyéni sors jelképe. A történet a csatában harcoló emberek, sokszor holtukig küzdő hősök sorsát mutatja be. Megértettem az üzenetét, és megírtam a magam sajátos módján a film angol nyelvű forgatókönyvét” – árulta el a hellomagyarok.hu portálnak az író. Könyvének az Eclipse of the Crescent Moon, azaz a Félhold-fogyatkozás címet adta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top