Aktuális

Ezért lesz egyre drágább és drágább a tojás

A tojás árának emelkedése meg sem áll karácsonyig az elemzők szerint. Van oka annak, hogy az év végére akár hatvan forint is lehet darabja.

A vaj, a csirkemell és a tejföl idei áremelkedése után dráguló alapélelmiszer a tojás is. Míg idén januárban 30 forint körüli áron lehetett egy M-es, azaz normál nagyságú tojást venni a kiskereskedelemben, addig nyáron már 36 forintért. Az utóbbi hetekben az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszerének adatai szerit 39 forintra emelkedett a tojás ára. A Napi.hu azt írja, hogy az emelkedés itt nem áll meg, sőt a tojásár ugrik egy nagyot: novemberben 50, karácsonykor már akár 60 forintot is elkérhetnek egy darab tojásért.

Ezt olvastad már?

Nagyon megdrágulhat a tejföl

Ez is érdekelhet Megnézem

A drágulás oka, hogy a népszerű élelmiszerből  húsvét óta hiány alakult ki, Európa szerte keresik a megfizethető árú terméket, jórészt hiába. Magyarországon is hiány van, pedig az elmúlt években fokozatosan csökkent a tojásfogyasztás: míg egy évtizede még évi 300 tojást fogyasztott minden átlag magyar, addig tavaly már csak 215-öt ( az uniós átlag 240 darab.) Az európai piacon most a vevők dominálnak, és a kereslet felfelé nyomja az árakat. A unióban drágul a tojás, mivel egy sor tojótelepet kellett bezárni Hollandiában és Németországban is a rovarirtószerrel fertőzött tojások miatt. Ukrajnából, Oroszországból és a Balkánról pedig nehezen lehet behozni tojást – elsősorban a szigorú uniós állat-egészségügyi előírások miatt.

Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége titkára a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az év végéig biztosan kitart a magas tojásár, de az új évben várható ennek  a mérséklődése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top