Aktuális

Mennyibe kerülnek a legjobb lakáshitelek?

A lakáspiaci élénkülés mellett idén a hitelfelvételi kedv is számottevően növekedett. Augusztusban például 63,1 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A BankRáció.hu adatai szerint a lakáshitel-kalkulációk száma pedig az ötszörösére nőtt tavalyhoz képest.

Nem mindegy: 60 ezer alatt vagy 70 ezer felett

Az új lakáshiteleknél egyre népszerűbbek a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, ezért a BankRáció.hu legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy a legalább 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló 20 éves futamidejű, 10 millió forintos lakáshitelek közül milyen havi kiadást jelentenek az október közepén elérhető legjobb lakáshitelek.

A végeredmény szerint a legolcsóbbaknál a törlesztés havonta kevesebb mint 60 ezer forintos kiadást jelent. Ugyanakkor vannak ennél drágábbak, amelyek havonta 60-70 ezer forintot visznek el, a legdrágábbakért pedig több mint 85 ezer forintot kell havonta fizetni. A teljes visszafizetendő összeg a legkedvezőbb lakáshiteleknél nem éri el a 14 millió forintot, a legdrágábbaknál azonban meghaladja a 21 milliót. Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta, hogy az 5 éves periódus alatt nem változik a törlesztőrészlet, ezért kiszámítható konstrukciókról van szó. Vannak azonban a piacon olyan lakáshitelek is, amelyeknél hosszabb időszakra, akár 10-20 évre is rögzíteni lehet a törlesztést. „A bankok különböző kamattal és teljeshiteldíj-mutatóval kínálják a lakáshiteleiket, 1-2 százalékpontos különbség havonta több ezer forintos eltérést jelenthet, emiatt jelentősek az eltérések a teljes visszafizetendő összegben is” – mondta Trencsán Erika.

Még népszerűbbek lehetnek

A BankRáció.hu elemzése szerint érthető a több évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek népszerűsége, mert ezek kiszámíthatók és biztonságosak a hitelfelvevők szempontjából. A következő időszakban még többen választhatják a több évig fix törlesztéses lakáshiteleket, mert az idén elindult a fogyasztóbarát lakáshitelek minősítési rendszere, ezt a megjelölést pedig csak azok a konstrukciók kaphatják meg, amelyek legalább 3 évig vagy akár a futamidő végéig fix törlesztőrészletet ígérnek.

Trencsán Erika elmondta, hogy a lakáshitelpiacon egyre fokozottabb a verseny az ügyfelekért, napról napra jöhetnek ki a korábbinál jobb, kedvezőbb feltételeket kínáló lakáshitel-konstrukciók, ezért hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top