Aktuális

A Posta állítja, felkészültek a karácsonyi rohamra

Közleményük szerint felkészültek a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

Majtényi Kálmán, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón elmondta, amit mindannyian tudunk, hogy a karácsony előtti két hónapban a tapasztalatok szerint megemelkedik a napi átlagos csomagforgalom, az ünnep előtti négy-öt hétben pedig megduplázódik.

A Posta erre a kiemelt időszakra megnövelt logisztikai kapacitással, létszámbővítéssel, szükség esetén rendkívüli kézbesítési napok bevezetésével, 12 nagyvárosban ünnepi csomagponti kézbesítéssel, a 10 legnagyobb forgalmú csomagautomatánál rekeszbővítéssel készül. A Posta 3000 fix csomagátvételi ponttal és 50 csomagautomatával rendelkezik – mondta.

Vámkezelés a Magyar Postán (fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Vámkezelés a Magyar Postán (fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Majtényi kitért arra is, hogy az internetes rendelések szállítási ideje leginkább attól függ, honnan rendelik a csomagot. A karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet, ha ingyenes szállítással érkezik, míg az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét. Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatója arra hívta fel a figyelmet, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles, vámkezelés szükséges, amit gyorsíthat, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke. Az interneten cégtől (például webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27 százalék áfát kell fizetni, 150 euró fölött pedig áfa- és vámkötelesek is.

A Posta arra számít, hogy a nemzetközi forgalomban kezelt több mint 5 millió regisztrált levéllel szemben idén 6,5 millió is érkezhet, a levélként továbbított, nem regisztrált áruküldemények száma pedig a tavalyi 9 millióról 10 millióra nőhet. Tavaly ez történt a Magyar Postánál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top