Aktuális

Épp csak leszállt a gépe, még a reptéren rendeznie kellett adótartozását

Újabban akár a Liszt Ferenc Repülőtéren és a röszkei határátkelőnél is rendeztetheti velünk adótartozásunkat az adóhatóság. Az Index.hu ír a szokatlan és szúrópróbaszerűen működő rendszerről.

A lap szerint előfordult már, hogy egy katás vállalkozót, egy fodrászt tartóztattak fel az adóhatóság emberei a Liszt Ferenc Repülőtéren, miután kiderült, hogy a kisadózónak negyvenezer forintos tartozása van, mert megkésett egy befizetéssel. A nő akkor érkezett vissza Budapestre a nyaralásából, és éppen a zöld folyosón jött át az ellenőrzésen, amikor állítása szerint a NAV egyik munkatársa véletlenszerűen kiválasztotta őt. Tartozását ott helyben rendeznie kellett, amire egy ismerőse segítségének köszönhetően sor is került, és a nő másfél óra után távozhatott a reptérről. Ha nem sikerült volna azonnal törlesztenie, akkor állítólag az útipoggyászából foglalhatott volna le ingóságokat a NAV

Az Index.hu úgy tudja, hogy hasonló, szúrópróbaszerűen működő végrehajtási gyakorlat folyik Röszkénél is: a lap által megkérdezett egyik szakember szerint ugyanis 2016. január 1-től az adóhatóság és a vámhatóság integrációja új szakaszba lépett, a vám- és pénzügyőrök látják az adótartozásokat.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ezzel a módszerrel az a legnagyobb gond, hogy egyáltalán nem egységes, és nem jár el egyenlően mindenkivel szemben. „Hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron, és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön” – fogalmazott a lapnak.

Címlap: MTI Fotó/Kelemen Zoltán Gergely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top