Aktuális

A nők a munkahelyen is rengeteg láthatatlan munkát végeznek

Apróságokról van szó, mégis, ha ezek összeadódnak, kiderül, hogy a nőkre sokkal több hárul az úgynevezett láthatatlan munkavégzésből nemcsak otthon, hanem az irodában, munkahelyen is.

Csak az új kollégának kell megmutogatni a dolgokat, vagy épp le kell szaladni egy tortáért a szülinaposnak, vagy a főnök meggyötört egóját kell egy kicsit simogatni – azonban az ilyen feladatok java része a kolléganőknél köt ki. A témával foglalkozó szakemberek szerint az érintettek érdemeit sokszor nem ismerik el, mint ahogy azt sem veszik számításba, hogy az ilyen feladatok ugyanúgy időt és energiát emésztenek fel, mint a „tényleges” munka.

„Az ilyen emocionális feladatok, a mentorálás, az új alkalmazottak szintre hozása, a mediálás a tárgyalások, meetingek során jellemzően a nőkre hárulnak, mert a társadalmi elvárások és sztereotípiák szerint a nők természetükből fakadóan jobbak az ilyen dolgok kezelésében” – magyarázta a CNN-nek adott nyilatkozatában Rebecca Erickson, a University of Akron szociológiaprofesszora. „Ez a láthatatlan munkavégzés megjelenése a munkahelyen.”

Erickson maga is találkozik a jelenséggel, ugyanis a felsőoktatásban szintén tetten érhető ez: a női oktatók, előadók fogadóóráit ugyanis sokan egyfajta gyónásként kezelik, vagy érzelmi támogatásért keresik őket, miközben a férfi oktatók mentesülnek az ilyen jellegű beszélgetések alól.

A nőknek a „rendes0ö munkájuk mellett érzelmi munkát is kell végezniük a munkahelyen – és a háztartás is a nyakukba szakad otthon (Fotó: Tumblr)

Mivel ez a munka „láthatatlan”, a nők sokszor nem tudnak kibújni alóla, arról nem beszélve, hogy ez az ő „valós” munkavégzésük kárára megy, ezt pedig senki sem ismeri el munkaként. Ráadásul az is külön stresszt okoz, ha le akarják rázni magukról a láthatatlan munkát, mert azon szoronganak, hogy ki végzi el helyettük az érzelmi töltetű feladatokat.

„Sok nővel dolgozom együtt, akikben meg kell teremteni a képességet, hogy ezeket a feladatokat másoknak is tudják delegálni” – tette hozzá Christine Hutchinson pszichoterapeuta. „De sokszor már az is fontos lépés a megfelelő irányba, ha a nevén nevezzük a problémát. Nem kell feltétlenül a vállunkon vinni a szexizmus problémáját, ha felismerjük, akkor jelezhetjük például a főnökünknek, hangsúlyozva, hogy fontos lenne lépéseket tenni a helyzet megoldása felé.”

Ami az otthon végzett láthatatlan munkát illeti, egy tavalyi felmérés szerint még mindig a nők végzik ennek javát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top