Aktuális

Egy rendező szerint inkorrekt a szexuális zaklatásról valló Sárosdi Lilla

Sárosdi Lilla színésznő arról számolt be a Borsnak, hogy a szexuális zaklatásról valló posztja után egy rendező felhívta, és arra kérte, hogy változtassa meg a véleményét. Sárosdi azonban egy sort sem akar változtatni az elmondottakon, és arra vár, hogy a színészszakszervezet kiemelten foglalkozzon a jövőben a hatalommal való visszaélésekkel.

Nagy vihart kavart itthon, hogy a Harvey Weinstein-botrány egészen Magyarországig gyűrűzött, és először Sárosdi Lilla színésznő bátorodott fel, hogy elmondja, korábban őt is molesztálta egy a szakmában befolyásos személy: 19 éves korában egy neves színházi rendező szexuálisan zaklatta őt. A férfi nevét Sárosdi nem árulta el, mégis – a színésznő elmondása szerint – van olyan direktor, akinek nem tetszik a facebookos coming out. 

Forrás: Színház.hu Youtube csatorna

Sárosdi Lilla a Borsnak nyilatkozott arról, hogy posztja megjelenése után felhívta őt egy neves rendező, aki azzal vádolta őt, hogy inkorrekt, és arra kérte, hogy változtassa meg a leírt véleményét, mert azt gondolhatják az emberek, hogy a róla van szó.

Megmondtam neki, nem változtatok semmit. Most már kimondok mindent, amit gondolok. Ha egy magyar szakemberre ráillik, annak üzenem, nem magyarázkodni kell, hanem szolidárisnak lenni, ahogy Ja­nisch Attila filmrendező egyetemi tanár azonnal reagált: ehatárolódott, és elítélte az ilyen és ehhez hasonló hatalmi visszaéléseket. A színházak és intézmények vezetői semmilyen nyilatkozattal nem álltak elő. Vajon miért?” – fogalmazott Sárosdi a lapnak.

A színésznő úgy gondolja, hogy a színházigazgatók és rendezők feladata lenne visszaszorítani a hatalmi visszaéléseket, mert két nappal a vallomása után egyre több nő je­lentkezik Sárosdi Lillánál, és meséli el a saját megaláztatásának történetét. Mint mondta: az­óta megtudta például azt is, hogy az őt egykoron molesztáló rendező más lányoknál is bepróbálkozott, még egy körülbelül hét évvel ezelőtti történet is eljutott hozzá. A férfi pedig jelenleg is tanít fiatalokat. 

A szakszervezet hallgat

Sárosdi Lilla reméli, hogy a színészszakszervezet kiemelten foglalkozik a jövőben a hatalommal való visszaélésekkel, ugyanakkor a Bors megkereste a Színházi Dolgozók Szakszervezetét, hogy mondjanak véleményt, de csak annyit közöltek, hogy az efféle ügyek nem tartoznak rájuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top