Aktuális

Szinte bárki lehet biztonsági őr, akár vizsga és munkaszerződés nélkül is

Óriási munkaerőhiány, sok feketemunkás, alacsony bérek – ez jellemzi a magyarországi vagyonvédelmi ágazatot. Pár hónap alatt szinte bárkiből lehet biztonsági őr, a pszichológiai alkalmasságot nem vizsgálják. Eközben lehetetlen ellenőrizni, hogy egy cég tényleg olyan embert alkalmaz-e, akinek megvan a szükséges végzettsége.

Az is elképzelhető, hogy nem volt a vagyonvédelmi munkához szükséges képesítése annak a biztonsági őrnek, aki vasárnap este véresre verte az Index munkatársát a Király utcai KFC-ben. Legalábbis ezt mondta az NLCafénak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara országos elnöke, aki szerint nem ritka az ilyen eset. 

Fialka György szerint 2012 óta, ami óta nincs előírva a kötelező kamarai tagság, a vagyonőrök és a vagyonvédelmi cégek is ellenőrizhetetlenné váltak, nem lehet tudni, hogy a vállalkozások kiket alkalmaznak, és azoknak megvan-e a vizsgájuk a munkához. Egyedül a rendőrség kontrollálhatná őket őket, ám erre nincs kapacitásuk.

A furcsa alkalmazotti és cégjogi viszonyokat támasztja alá a 24.hu információja is, amely szerint az újságírót megverő biztonsági őr az RC Security egyik alvállalkozójának, a Genertest Magyarország Kft.-nek az alkalmazottja volt, utóbbi cég működését azonban több gyanús elem övezi.

Ha a vendég nem áll ellen, akkor legfeljebb a karjánál fogva kísérheti ki az őr az étteremből

A Király utcai konkrét esetben a kamara vezetője határozottan elítéli a gyorsétterem biztonsági őrének magatartását. Mint mondta, ha a biztonsági őr szabályosan járt volna el, akkor felszólítja az étterem elhagyására a vendéget. Ha az illető ennek nem tesz eleget, akkor legfeljebb annyit tehet, hogy megfogja a karját, és kivezeti. Az intézkedésnek ugyanis arányosnak kell lennie, és nem szabad túlzott erőszakot alkalmazni.

Nagyon veszélyes, ha egy biztonsági őr beleéli magát a kidobóember szerepébe, és nem tudja, szabályosan mit kellene csinálnia.

Érdekes, de a kamara elnöke szerint a vagyonőrnek nem feladata, hogy mérlegelje, egyáltalán jogszerű-e a kitessékelés. Vagyis ha a műszakvezető vagy más vezető arra utasítja, hogy dobja ki a vendéget, akkor meg kell tennie. Még akkor is, ha csak a panaszkönyv hiányát kéri számon a vendég. Egyedül arra kell figyelnie az őrnek, hogy szabályos legyen az intézkedés, az ő felelőssége csak erre terjed ki, a többi már a felettesének, jelen esetben a KFC üzemeltetőjének az ügye.

Nem sok idő kell ahhoz ma Magyarországon, hogy valaki biztonsági őr legyen: OKJ-s rendszerben 300 óra az alapképzés, amelyben az elmélet és a gyakorlat is benne van. A jelentkezésnek sincsenek szigorú követelményei, 8 általánossal és büntetlen előélettel sima ügy. Pszichológiai szűrés sincs, így akár indulatkezelési problémával küzdő személyek is bekerülhetnek. A tanfolyam néhány hónap alatt teljesíthető, és ezzel már el lehet menni dolgozni. Bizonyos területeken további speciális képzés is kell, a fegyveres őröknél pedig pszichológiai alkalmassági is.

Ez is érdekelhet Megnézem

Az alapképzés során a tananyag hangsúlyos részét a konfliktusok kezelése teszi ki, gyakorlatban is oktatják, mi fér bele egy intézkedésbe, és mi nem, hiszen ez az egész munka alfája és ómegája. Nem véletlen, hogy a visszaélések 90 százaléka a túlzott erőszak miatt fordul elő, bár sok esetben nem lehet bizonyítani a jogsértést.

Néhány példa a közelmúltból, amikor megengedhetetlenül viselkedett egy biztonsági őr:

  • Egy Király utcai szórakozóhelyen a 22 éves biztonsági őr ököllel arcon ütötte egy ukrán csoport egyik 24 éves tagját, aki az ütéstől elesett, és életveszélyes sérülést szenvedett.
  • „Itt emberek dolgoznak” – állítólag ezzel az indoklással zavart ki egy szombathelyi bank biztonsági őre egy édesanyát a 18 hónapos, a hosszú várakozási időtől már síró gyerekével együtt a pénzintézetből. Az anyától senki nem kért bocsánatot.
  • Az egyik vendég olyan botrányosan részeg volt a budai hegyekben megrendezett II. Kolorádó Fesztiválon, hogy felbosszantotta a biztonságiakat. Állítólag a férfit nemcsak kidobták a fesztiválról, de a security három tagja csúnyán helyben is hagyta, többször alaposan összeverték.
  • Egy Dohány utcai bár biztonsági őre azért nem engedett vissza egy férfit a szórakozóhelyre, mert az meleg. A biztonsági őrt kirúgták.
  • Lökdöste és durván megalázta az egyik vásárlót a Váci utcai H&M biztonsági őre. A vásárló bűne az volt, hogy röviddel zárás előtt szeretett volna vásárolni.
  • Az egyik erzsébetvárosi gyorsétterem biztonsági őre meglökte a sértettet, hogy kiküldje onnan, mire a férfi elesett. Ahogy fel akart állni a földről, az őr megrúgta, aminek következtében a férfi súlyos sérülést szenvedett.

Jelenleg körülbelül 3700 bejelentett vállalkozás foglalkozik személy- és vagyonvédelemmel, a biztonsági őrök száma mintegy 93 ezer, de utóbbinál jóval alacsonyabb a cégek bejelentett dolgozóinak a száma. A piacon hatalmas, 20-25 százalékos a munkaerőhiány, ennek ellenére nagyon alacsony, minimálbér körüli béreket fizetnek a dolgozóknak. 

Tovább rontja a helyeztet, hogy gyakran be sincsenek jelentve a dolgozók. Az ellenőrzések szerint 2017 első félévében a feketemunkások 12 százaléka a személy- és vagyonvédelem területén dolgozott, az ágazatban dolgozók 29 százalékát pedig illegálisan foglalkoztatták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top