Aktuális

Mégsem jelentette be a függetlenséget a katalán elnök

Katalónia egyelőre nem szakad el Spanyolországtól.

A katalán elnök, Carlos Puigdemont kedd esti beszéde egy órával később kezdődött az ígért időpontnál. A katalán elnöktől a legtöbben azt várták, kihirdeti Katalónia függetlenségét az október 1-jén tartott népszavazás után, ahol 90 százalékban az elszakadás mellett döntöttek a szavazók.

Katalónia, népszavazás (fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Katalánok a népszavazás után (fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Puigdemont ezt kedden nem tette meg, helyette „felhatalmazást kért” a függetlenség deklarálására. Beszélt a párbeszéd fontosságáról, a nemzetközi közvetítés lehetőségét is felvetette, és azt mondta, tárgyalásos úton lehet megoldani a konfliktust. „Nem fogok fenyegetőzni. Ez egy nagyon komoly pillanat. Nem kell, hogy mi is szítsuk az erőszakot. Azokhoz is szólok, akik részt vettek a népszavazáson, és azokhoz is, akik a függetlenség ellen tüntettek. Nem értünk egyet mindenben, de követnünk kell a demokrácia békés útját. Csak a párbeszéd visz előre” – mondta az elnök, aki történelmi pillanatnak nevezte a kialakult helyzetet.

A párbeszéd szükségességéről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is beszélt kedden. A spanyol kormány a 43 százalékos részvétel mellett lezajlott népszavazás után azt mondta, nem ismeri el az eredményeket. A népszavazás napján több helyen rohamrendőrök akadályozták vagy verték meg a szavazókat. A múlt héten aztán több száz ezren tüntettek Barcelonában az elszakadás ellen. (444)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top