Aktuális

Kihirdették az irodalmi Nobel-díj nyertesét

Csütörtök kora délután kihirdették Stockholmban az irodalmi Nobel-díj nyertesét is, aki 2017-ben Kazuo Ishuguro, japán származású brit író lett.

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A 62 éves írót a magyar olvasók is jól ismerhetik például a Napok romjai, A lebegő világ művésze vagy épp a Ne engedj el… című, magyarul is megjelent művei miatt. A testület indoklása szerint a japán születésű írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, amelyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot.

Az évek óta esélyesnek számító magyar írók egyike, azaz Krasznahorkai László vagy Nádas Péter talán jövőre kapja meg a méltó elismerést.

Tavaly Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat és vele a 8 millió svéd koronás pénzjutalmat is. Idő közben a Nobel Alapítvány 2017-től a díjjal járó jutalom összegét megtoldotta még egymillió svéd koronával. Az irodalmi Nobel-díjakat 1901 óta adják át, eddig 113 szerzőt díjaztak, Kazuo Ishiguro a 114. a sorban. 

A Nobel-díjakat hagyományosan Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át Svédországban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top