Aktuális

Magyarul beszélő kislányra támadtak Erdélyben

A romániai magyarok szerint erősödik a magyarellenesség.

A szünetben barátnőivel magyarul beszélő kislányt csütörtökön bántalmazta két román tagozatos hatodikos diák a besztercei Andrei Muresanu Főgimnáziumban. Előbb csúnya szavakkal illették, majd esernyővel bántották a románul is jól tudó áldozatot. Egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Beszterce-Naszód megyei szervezete által kiadott, az országos szervezet által is aláírt állásfoglalás elítéli a bántalmazók magatartását, és támogatást ígér a kislány szüleinek az ügy iskolai kivizsgálásában.

Úgy vélik, a román médiát és a politikusok egy részét is felelősség terheli a magyarellenes iskolai támadás miatt. A dokumentum szerzői sajnálatosnak nevezik, hogy 2018 (az Erdély és Románia egyesülését kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat centenáriuma) közeledtével a szórványban is megjelent a magyarellenesség, egy olyan városban, ahol a hétköznapokban jó kapcsolatot ápolnak egymással románok és magyarok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top