Aktuális

A számok ordítanak, hogy mekkora a szakmunkáshiány

Egy szakember-közvetítő cég felmérte a regisztrált ügyfelei között, hogy kik azok a mesteremberek, akik szenvednek attól, hogy nincs elég alkalmazottjuk. Szinte mindenki érintett.

A JóSzaki.hu mesterek körében végzett felmérést, amiben a szakember-közvetítő vállalkozás arra kereste a választ, hogy miként élik meg a kétkezi munkából élő szakemberek az egész országban jelentkező munkaerőhiányt talált rá az Index. A 20 ezer megkérdezettből több mint 700-an töltötték ki a kérdőívet.

A nem reprezentatív felmérésből az derült ki (ezt egy infografikában ábrázolták is), hogy Magyarországon csaknem minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, ahol a mester nem egyedül dolgozik. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik ember hiányzik, de vannak foglalkozások és régiók, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Az érintett vállalkozások munkaerő-feltöltöttségi mutatója országosan mindössze 56 százalék.

A többség átélte, milyen az, amikor lelép külföldre a munkaerő

A szakik zöme arról számolt be, hogy az elmúlt években veszített már el alkalmazottat azért, mert az külföldre ment dolgozni. A Nyugat-Dunántúl régióban a mesterek átlagosan több mint 3 főt veszítettek el ilyen okok miatt. Ez, a belföldi elvándorlás és az általános szakmunkáshiány összességében az észak-alföldi régióban okozza a legtöbb gondot: itt átlagosan 75 százalékkal tudnának több munkát elvállalni a mesterek, ha lenne elég emberük.

Ezek a mesteremberek keresnek a legjobban

A JóSzaki.hu egy interaktív alkalmazást is készített, amellyel meg lehet nézni, hogy a különböző szakmákban, az egyes tevékenységi körökben milyen nettó jövedelmet érhetnek el a segédmunkások, a szakmunkások és az önálló mesterek. A legjobban például a térkövesek keresnek, náluk a mesterek várható havi nettó jövedelme 556 ezer forintot, míg egy szakmunkás a mester alkalmazottjaként 231 ezer forintot kereshet.

Az alkalmazás segítségével te is megnézheted, hogy mennyit keresel különböző szakmunkási fizetésekhez képest: egy kőműves mester a jelenlegi adatok alapján 376 ezer forintot tud megkeresni egy hónapban, míg egy számítógépszerelő mester 319 ezret. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top