Aktuális

Kritikus fokozatra emelték a brit terrorkészültséget

Theresa May brit miniszterelnök bejelentette: Nagy-Britanniában a legmagasabb, kritikus fokozatra emelik a terrorkészültséget. Újabb támadástól tartanak.

Rövid időn belül újabb terrortámadás történhet, vélik a brit elhárító szolgálatok, miután péntek reggel bomba okozott bajt a londoni metróban. Amint azt mi is megírtuk, a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál, egy metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a reggeli csúcsforgalom idején. Bár nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, a támadásban így is 29 ember megsérült, közülük 22-en kórházi ellátásra szorultak.
    
Egyikük állapota sem súlyos, a sérültek közül péntek estig nyolcat hazaengedtek. Az elkövetőt a rendőrség továbbra is keresi.

A BBC-nek péntek este nyilatkozó szakértők szerint a készültségi szint emeléséről elsősorban azért születhetett döntés, mert a biztonsági hatóságok nem tudják, hogy van-e további robbanószerkezet az egyelőre ismeretlen tettes birtokában.

Nagy-Britanniában eddig a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat volt érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy nagy valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Katonák is segítenek

Theresa May a készültségi szint emeléséről szóló péntek esti bejelentésében elmondta: az intézkedés nyomán a rendőrség már kérte is a védelmi minisztertől a fegyveres erők segítségét. A brit kormányfő szerint egyes kiemelten védett helyszíneken a legmagasabb készültségi fokozat érvényének idejére a hadsereg egységei átveszik az őrzési-védelmi feladatokat a rendőrségtől. 

May hozzátette: a londoni tömegközlekedési hálózaton és az utcákon az eddiginél nagyobb létszámban járőröznek majd fegyveres rendőri egységek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top