Aktuális

Meghalt Ata Kandó

Dolgozott Robert Capával, bejárta a világot, és végigfotózta a forradalom leverése után menekülő magyarokat. 104 éves lett volna.

Néhány nappal 104. születésnapja előtt Hollandiában elhunyt a legidősebb magyar fotóművész, Ata Kandó – írja a Mai Manó Ház blogja. Fotói a világ több gyűjteményében megtalálhatók, 2016-ban Rotterdamban, a Holland Fotómúzeumban nyílt kiállítása.

Egyik leghíresebb műve az 1956-ban elmenekült magyarokról készült fotóalbuma. A holland Violette Corneliusszal együtt a forradalom leverésének hírére elindult Hollandiából. A határ menti kisvárosokban, valamint Bécs környékén riportfotókat készítettek a magyar menekültekről, elsősorban a gyermekekről.

A képekből készült albumot már karácsonyra kiadták, és a bevételt a magyar menekült gyerekek megsegítésére ajánlották fel. A könyv magyarul csak 1999-ben jelent meg.

Ata Kandó Budapesten született 1913. szeptember 17-én, Görög Etelka néven, és miután nem tudta kimondani keresztnevét Atának hívta magát. Ezt a nevet – amit édesanyja nyitott nevelési elveinek köszönhetően meg is tarthatott – használta élete végéig. A Kandó név pedig első férjének családi nevéből lett.

Bejárta a világot, évekig élt Franciaországban – Párizsban a Magnum fotóügynökségnél dolgozott Robert Capa mellett –, Hollandiában, Amerikában, Angliában, élete utolsó szakaszában az Amszterdamhoz közeli Bergenben lakott.

Képeiből itt találsz egy válogatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top