Aktuális

Részletek a londoni metrórobbantásról – frissítve

Terrorcselekmény történt pénteken a londoni metróban. A hivatalos közlések szerint az incidensben 22 ember sérült meg, egyikük sem súlyosan.

Mint ahogy arról délelőtt mi is beszámoltunk: kisebb robbanás történt Londonban a kelet-nyugati irányban közlekedő District Line metróvonal délnyugati elágazásának Parsons Green nevű állomásánál egy metrószerelvényen péntek reggel. A robbanás miatt 22 embert kezelnek négy londoni kórházban: a mentők által bevitt 18 sérült mellett négyen maguk jelentkeztek ellátásra.    

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka szerint házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a metrókocsiban, azt viszont nem árulta el, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben. A BBC úgy tudja, szerkezet időzítővel volt ellátva. 

A legtöbben akkor szenvedtek könnyebb zúzódásos, horzsolásos sérüléseket, amikor a tömeg pánikszerűen igyekezett elhagyni a londoni metró kis területű állomását a szűk lépcsőkön.

Az incidenst terrorcselekménynek, a robbanást hivatalosan tűznek minősítették a Scotland Yard közleményében, melynek oka eddig tisztázatlan.

A médiában megjelent egy fotó egy zacskóba csomagolt, festékesvödörnek tűnő fehér műanyag tartályról, amely a szerelvény egyik ajtaja mellett kisebb lánggal égett és füstölt. A District metróvonalat a wimbledoni végállomás és a vonal legnagyobb csomópontja, a több más metróvonalat és elágazást is kiszolgáló Earl’s Court állomás között lezárták.

Legutóbb 2005. július 7-én történt súlyos incidens a londoni metróban: akkor három öngyilkos merénylő három metrószerelvényt, negyedik társuk egy londoni városi buszt robbantott fel. Abban a merényletsorozatban 52-en meghaltak, a sérültek száma meghaladta a hétszázat.

A pénteki incidens március vége óta az ötödik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Frissítés:

A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról, a nagykövetségre és a konzulátusra egy hívás sem érkezett bajba került magyartól vagy hozzátartozótól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top