nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Kipusztulhatnak az európai keselyűk egy gyulladáscsökkentő szer miatt

Kipusztulhatnak az európai keselyűk egy gyulladáscsökkentő szer miatt

A diklofenáktartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelt háziállatok végzetesen veszélyesek a keselyűkre. Nemzetközi kampány folyik annak érdekében, hogy ne mérgezzék tovább Európában ezeket a nagy termetű dögevőket.
NLCafé
f Ajánlom

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, amely a diklofenák betiltatását tűzte ki célul az állatgyógyászatban. A diklofenáktartalmú gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kezelt háziállatok tetemei ugyanis évente több ezer fakó keselyű halálát okozzák Európában – közölte a Orbán Zoltán, az MME szóvivője az MTI-vel.

Az említett gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával nem illannak el. A tetemekből táplálkozó keselyűk szervezete pedig  különösen érzékeny a diklofenákra, vesekárosodásuk lesz tőle, s ezt követően szinte minden esetben elhullanak ezek a madarak.  A 20. század végén az ázsiai országokban a diklofenák okozta mérgezések miatt kevesebb mint 10 év alatt jelentősen csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diklofenák a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1 százalékában volt jelen, mégis elegendő volt ahhoz, hogy az indiai szubkontinens majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyűállományának 95 százaléka. Spanyolországban évente körülbelül 6000 fakó keselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70 százalékos állománycsökkenést eredményezne. A madárvédők szerint a diklofenák betiltása nem befolyásolná kedvezőtlenül a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését, mivel a piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló, és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Többek között India, Pakisztán, Nepál és Irán már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

A kampányt öt európai madárvédelmi és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte.

Megosztás Facebookon