Aktuális

Kimentették a magyarokat a romokban heverő Saint Martin szigetéről

Hat magyar és egy szlovén állampolgárt sikerült kimenteni kedden a hurrikán sújtotta Saint Martin szigetéről – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy egy öttagú magyar családot, egy férfit és egy szlovén állampolgárt sikerült magyar idő szerint este kilenc órakor kimenteni az Irma hurrikán által letarolt Saint Martin szigetéről egy kormány által bérelt repülővel. Hozzátette, hogy éjjel háromnegyed 12-kor meg is érkezett a gép Curacaóra, amelynek tiszteletbeli magyar konzulátusán a magyarok már biztonságban vannak.

A curacaói tiszteletbeli konzulátus segíti a bajba kerültek hazatérését is. Az egyik forgatókönyv szerint a pápai bázisra repülő, a holland menekülteket és segélyeket is szállító NATO-gép fedélzetén tudnak hazajönni, erről folyamatosan tárgyal a magyar kormány Hollandiával és a NATO-val. A másik verzió – abban az esetben, ha az előbbi nem sikerül –, hogy konzuli kölcsönt biztosítanak az kint rekedt magyaroknak, akik így haza tudnak térni.

A miniszter elmondta, nehézséget okozott, hogy az öttagú családban az egyik gyereknek nem volt meg az útlevele, de végül sikerült megállapodniuk a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől, és kiengedték őket az országból. 
  
Kedden éjjel végül minden olyan magyar állampolgárt el tudtak hozni a szigetről, aki ezt igényelte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top