nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ez van!
Bíróság elé álltak a magyar fiúk, akik csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

Bíróság elé álltak a magyar fiúk, akik csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

Viktor egy török börtönben raboskodott, Dánielt Vona Gábor jelentette fel.
NLCafé
f Ajánlom

Terrorcselekmény vádjával állt bíróság elé az a két magyar fiatal, akik az interneten megbeszélték, csatlakozni akarnak az Iszlám Államhoz. A gyakorikerdesek.hu-n beszélték meg, hogy mindkettejüket érdekli a terrorszervezet.

A 25 éves, Móron élő Viktor el is indult Szíriába, miután talált egy kapcsolattartót, aki közel állt az Iszlám Államhoz. Törökországban azonban letartóztatták, egy a szír határhoz közeli börtönben raboskodott két hónapot, ahol fogolytársai többször inzultálták, megverték.

Az Iszlám Állam terroristái gyerekekkel (fotó: MTI/EPA/Gulamullah Habibi)

Mielőtt elutazott volna, az interneten ismerkedett meg a Győr környékén élő, 19 éves Dániellel. Dániel végül Magyarországon maradt, de a nizzai terrortámadás után Vona Gábor Facebook-oldalán arról kommentelt, hogy az Iszlám Állam fogja uralni a világot, illetve ő is szerez egy kamiont, félhetnek tőle az emberek. Ezek után Vona feljelentette őt a rendőrségen.

A terrorizmussal vádolt fiatalok tárgyalásáról az Abcúg számolt be. A vádlottak védői viszonylag enyhe büntetésre számítanak, mert szerintük segélykiáltásként is értelmezhető védenceik közeledése az Iszlám Államhoz: mindketten kilátástalannak látták az élethelyzetüket, hajlamosak a depresszióra, és nem meggyőződésből akartak csatlakozni az Iszlám Államhoz – Dánielt például Hitler vagy a szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik ugyanúgy érdekelte, mint a muszlim terroristák.

Megosztás Facebookon