Aktuális

Bedeszkázott ablakokkal álltak ellen Irmának a floridai magyarok

A floridai Tampához érve már csupán egyes erősségű az Irma hurrikán, ám még így is komolyan megrongálja azt, ami az útjába kerül. Több itt élő magyar nem menekült el a térségből, hanem homokzsákokkal felszerelkezve, bedeszkázott ablakokkal várta Irmát.

Meggyengülve érte el a floridai Tampa környékét az Irma hurrikán, de még így is tető nélküli házakat, elárasztott utcákat és áramkimaradásokat hagyott maga után az államban. A most már csak egyes kategóriába sorolt Irmát már „csak” óránként 135 kilométeres széllökések kísérik – két nappal ezelőtt a karibi térségben ez a szám még óránként 300 kilométer volt. Ugyanakkor a viharra így is fel kellett készülniük azoknak az embereknek, akik úgy döntöttek, hogy nem hagyják el házukat: sokan homokzsákokkal, bedeszkázott ablakokkal készültek Irma közeledtére. 

Így tett néhány, Clearwaterben élő magyar is, közülük Bukovits Krisztinával és Keszler Tamással beszélt a Zoom.hu. Ők azt mondták, hogy azért maradtak, mert az első emeleten, egy betonházban laknak, több napra elegendő élelmiszert halmoztak fel a vészhelyzet idejére. Többen magyarul üzentek Irmának a bedeszkázott ablakokon és ajtókon.

Róbert, aki családjával 100 kilométerre lakik Tampától, arról számolt be, hogy akkor kezdtek pánikolni, amikor megtudták, hogy a hurrikán nem Miami felé veszi az irányt, hanem Tampa az új úti cél. „Szóval, ami deszka volt, azzal próbáltam betakarni néhány ablakot. Minden mozdíthatót bevittünk a házba, mert 200 km/órás szélnél minden repül. A medencéből kiengedtem annyi vizet, hogy nagy eső esetén se öntsön ki, és belehajigáltam az összes kerti bútort, ahogy ilyenkor kell, mert akkor nem tudja kikapni a medencéből őket a szél” – mesélte Róbert.

A családjával a legközelebbi menedékhelyre mentek, amely egy általános iskola volt. Beszámolója szerint minden hihetetlenül szervezetten ment, a rendre a nemzeti gárda figyel. Az iskolát hermetikusan lezárták, állítása szerint se ki, se be nem lehet menni.

Ne becsüld alá a meggyengült hurrikánt!

Irma még legyengülve is óriási károkat okozott. A hatalmas széllökések áradásokkal jártak, Tampa belvárosa is félig víz alá került. A floridai hatóságok tájékoztatása szerint eddig legalább négy haláleset köthető a hurrikánhoz. 

A vihar erejét jól mutatja az, hogy Irma gyakorlatilag kifújta a vizet Tampa leghíresebb strandjáról, az emberek most be tudnának gyalogolni olyan részekre, ahol egyébként már ellepné őket a víz. Ám mindenkit figyelmeztetnek, hogy a begyaloglással senki se próbálkozzon, mert amint változik a szélirány, a tenger azonnal visszatér a medrébe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top