Aktuális

Elérte Kubát, és Florida felé tart a visszaerősödött Irma hurrikán

Kubában egymillió embert kellett biztonságba helyezni, Floridában és a Bahamákon hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy keressenek menedéket.

A kubai meteorológiai intézet közölte, hogy az újra ötös erősségű Irma hurrikán partot ért a sziget középső részén található Camagüey tartomány északi részén, Cayo Romanónál.

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint az ötfokozatú Saffir–Simpson-hurrikánskála legmagasabb szintjére besorolt vihar központja hajnali öt órakor a kubai Caibariéntől mintegy 190 kilométerre délkeletre, a floridai Miamitól pedig 480 kilométerre délkeletre volt.

Az óránkénti 20 kilométeres sebességgel nyugat–északnyugati irányba haladó orkánt 260 kilométer/órás széllökések kísérik. Kubában csaknem egymillió embert, az ország északi partjain pedig mintegy 10 ezer külföldi turistát helyeztek biztonságba az Irma érkezése előtt.

Bedeszkázott üzlethelyiség Miamiban az Irma hurrikán érkezése előtt (Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser)

A hurrikán a Bahamák és Florida felé vonul tovább, ahol a hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy keressenek menedéket előle. Floridát várhatóan vasárnap éri el a vihar.

A hurrikán az elmúlt napokban a Karibi-szigeteken végzett hatalmas pusztítást, áldozatainak száma legalább 22.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top