Aktuális

Legalább 26 halottja van a mexikói földrengésnek – rémisztő videók

Már legalább 26 halottja van a mexikói földrengésnek, amely nem sokkal csütörtökön éjfél előtt érte az ország délnyugati részét. Így rázkódtatta meg a városokat, épületeket a rengés.

Csaknem száz éve nem sújtotta Mexikót ilyen erős, 8,2-es fokozatú földrengés – mondta Enrique Pena Nieto, Mexikó elnöke péntek reggeli sajtótájékoztatóján. A hatóságok szökőárra figyelmeztették a lakosságot, továbbá arra, hogy az utórengések is erősek lehetnek, akár ötös fokozatúnál is hevesebbek.

A főrengést 50 millió mexikói észlelte, sokan hálóruhában rohantak ki otthonukból az utcára. 1,8 millió háztartás maradt egy időre áram nélkül, többségükben azóta már ismét van villany.

Az egyik halálos áldozat áramszünet miatt vesztette életét: még életben volt, amikor kórházba került, ám ott nem működtek a létfontosságú berendezések.

A rengés vonala mentén lévő iskolákat péntekre bezárták, hogy megvizsgálják az épületek szerkezeti állagának biztonságát, mielőtt újra diákokkal telnének meg a tanintézetek.

A szökőárt illetően a figyelmeztetés szerint a szokásosnál akár három méterrel is magasabbra emelkedhet a víz szintje Mexikó csendes-óceáni partvidékén, de (magyar idő szerint) péntek kora délutánig csak egyméteres emelkedést tapasztaltak.

(MTI/EPA/Angel Hernandez)

Az előrejelzések szerint méteres hullámok zúdulhatnak Ecuador, Salvador és Guatemala partjaira is. Hawaiit és a Csendes-óceán nyugati vagy déli részét nem fenyegeti szökőár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top