Aktuális

Integrált, modern intézményként indulhat újra a tavaly bezárt csobánkai iskola

A csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskola tavaly kilátástalan helyzetbe került, így a rosszhírű oktatási intézményt be kellett zárni. A mindössze 43, többségében roma diák áthelyezése egy másik iskolába nem ment zökkenőmentesen. Most kiderült, hogy a csobánkai iskola újraindul, de már egy modern felfogású, integrált intézményként, tiszta lappal kezdi az új tanévet.

Tavaly augusztus végére kilátástalan helyzetbe kerültek azok a diákok, akik májusig az évek óta gyakorlatilag szegregáltan működő csobánkai Petőfi Sándor Általános Iskolába jártak. Akkor ugyanis a Klik bezáratta az intézményt, amelynek szinte kizárólag hátrányos helyzetű diákjai rossz oktatási környezetben évről évre az országos átlagon aluli tanulmányi eredményekkel zárták a tanéveket. A megszűnt intézményben tavaly már csak 43 gyerek tanult, akik közül 37-et egy másik iskolába kellett áthelyezni. Ám, ez nem ment könnyen, a közeli Pomáz lakói ugyanis tiltakozni kezdtek a többségükben roma diákok beiskolázása ellen.

Az Átlátszó Oktatás most megtudta, hogy ez a rossz hírűvé vált csobánkai iskola az új tanévben újra kinyitja kapuit, ám nem ott folytatja, ahol abbahagyta, hanem megpróbál tiszta lappal indulni. Ez azt jelenti, hogy az intézmény falai között ezúttal egy integrált, szemléletváltó, modern pedagógiai módszereken alapuló komplex tanítási-tanulási modellt követő iskolát szeretnének létrehozni.  

A Klik képviselője a lapnak meg is erősítette a hírt, de hozzátette, hogy a csobánkai általános iskola a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola tagiskolájaként indul újra. Rossz hír azonban, hogy a fenntartó felmenő rendszerben kívánja biztosítani az iskola üzemeltetéséhez szükséges erőforrásokat, így csak első évfolyam indul, a régi tanulóknak nincs módjuk a visszatérésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top