Aktuális

A Vaterán és a Jófogáson keresnek pedagógusokat az iskolák

Nemcsak korrepetálás céljából keresnek az apróhirdetési oldalakon magánszemélyek tanárokat, hanem állítólag már iskolák is vadásznak a pedagógusokra a Vaterán és a Jófogáson. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint akkora a pedagógushiány, hogy egy nappal az iskolakezdés előtt több budapesti intézményben is 4-7 tanár hiányzott a tantestületekből.

Mendrey László az eduline.hu-nak azt mondta, hogy három olyan budapesti iskoláról is tud, ahonnan egy nappal a tanévkezdés előtt még négy-hét pedagógus hiányzott. “Van olyan általános iskola, ahol az elsős osztálynak nincs még tanítója, nem tudtak kit bemutatni a szülőknek és a gyerekeknek” – állította. 

A PDSZ elnöke szerint a Facebookon, a Jófogáson, a Vaterán, ismerősökön keresztül, más közösségi oldalakon, és mindenféle felületen próbálnak már pedagógust találni az iskolák, hogy orvosolják a hiányt. 

Az eduline.hu is alátámasztja Mendrey állítását: a Vaterán a lap az “oktatás-tudomány” kategóriában sok olyan álláshirdetést talált, amelyekben például magyar-ének szakos tanárt, pedagógiai asszisztenst, informatikatanárt, testnevelőt, biológia-kémia vagy matematika szakos tanárt keresnek az intézmények. A Jófogáson olyan hirdetésekre is bukkantak, amelyekben már nem is feltétel a sok éves szakmai tapasztalat: van, ahol már végzős egyetemisták jelentkezésével is beérik. 

Ugyanakkor a “hivatalos” közszolgálati állásportálon, a Közigálláson is sok még az álláshirdetés, hiába kezdődött már el a tanév. Országosan keresve 222 óvónői, 779 tanári, 210 tanítói, 144 gyógypedagógusi álláshirdetést lehet találni az oldalon, ráadásul számos hirdetést az oldal keresője szerint szeptember 1-jén tettek közzé, vagyis sok iskola nem teljes tanári karral kezdte meg az új tanévet.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke idén tavasszal azt mondta a Népszavának, hogy a 2016/2017-es tanévben több mint ötezer pedagógusnak szűnt meg a munkaviszonya. A PSZ úgy tudja: közülük 1400-an nyugdíjba mentek, 3970-en viszont aktív korúként döntöttek úgy, hogy nem maradnak a munkahelyükön. Ehhez képest mindössze 800 pedagógus lépett be a közoktatási rendszerbe Galló Istvánné korábbi állítása szerint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top