Aktuális

Kétszázezret ér, ha tudod, hol van ez a szobor – fotó

Már nyomravezetői díjat is felajánlott a rendőrség annak érdekében, hogy előkerüljön egy értékes márványszobor, amit egy szegedi kripta elől loptak el egy kőpaddal együtt.

Kétszázezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség annak, aki tudja, hol van a szegedi temetőből ellopott, nőalakot ábrázoló márványszobor. Stark Antal szobrászművész 1905-ös alkotása a Brauswetter és Frankó család kriptáját őrizte egészen augusztus végéig, amikor a család leszármazottja észrevette a szoborlopást.

Fotó: police.hu
Az ellopott szobor – Fotó: police.hu

Szántó Judit akkor a Délmagyarnak elmondta, hogy először a kovácsoltvas díszek tünedeztek el a síremlékről, majd lába kelt egy oroszlánfejes kőpadnak, míg végül augusztus 14-re virradóra eltűnt az egymillió forint értékű márványszobor is.

“Sajátos megformálású síremlék. A holtak világába nyíló ajtó előtt lepelbe burkolózó nőalak várakozik. Tekintetét az ajtó alsó szegletében pálmaágon nyugvó portréra veti” írta a síremlékről 1993-ban Tóth Attila Szeged szobrai és muráliái című munkájában.

Az ügyben rendőrségi feljelentés történt, a nyomozás részeként a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 200 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgál a nagyjából 150 centiméter magas, lepelbe burkolódzó női alakot ábrázoló márványszobor hollétéről.

A rendőrség szükség esetén a tanút akár védelem alá is helyezi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top