Aktuális

Riasztást adtak ki egy új zsarolóvírusra

Új zsarolóvírus miatt adott ki riasztást a Kormányzati Eseménykezelő Központ: titkosítja a védtelen számítógépek és gyanútlan felhasználók adatait, majd váltságdíjat kér a titkosítás feloldásáért.

Közleményt adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ a Locky nevű zsarolóvírus új változatának megjelenése és terjedése miatt. Mint írják, az elmúlt időszakban napi 23 millió, a Locky zsarolóvírus új variánsát tartalmazó kéretlen levelet küldhettek ki a Lokcy készítői.

A fertőzés metódusa hasonló, mint a Wanna Cry névre hallgató, feltehetően Észak-Koreából származó zsarolóvírus esetében: a levelek többnyire egy kártékony mellékletet tartalmaznak .pdf vagy .zip formátumban , azt megnyitva a vírus átveszi az irányítást a gép felett, titkosítja a dokumentumokat, és üzenetet helyez el az asztalon, amiben fél bitcoin váltságdíjat határoz meg.

A Kormányzati Eseménykezelő Központ a védelem első lépéseként azt ajánlja, hogy a felhasználók legyenek elővigyázatosak az e-mailekben csatolt dokumentumokkal, valamint a vírusvédelmi szoftverek frissítése mellett ellenőrizzék a biztonsági mentések helyes és megbízható működését, hogy ha megtörténik a fertőzés, visszaállíthatók legyenek a dokumentumok.

Természetesen nem javasolják a fél bitcoin kifizetését, mert semmi garancia arra, hogy a titkosítást valóban feloldják a hekkerek.

Ilyenkor a rendszer újratelepítése javasolt, valamint az adatok visszaállítása biztonsági mentésből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top