Aktuális

Houstonra figyel a világ, közben százak halnak bele ugyanabba

Miközben a hurrikánból trópusi viharrá lefokozott Harvey újabb lendületet vesz, hogy ismét lecsapjon az amerikai nagyvárosra, a világ másik felén hasonló katasztrófa történik, sokkal súlyosabb eredménnyel.

Szürreális fotókat készítettek Houstonban, ahol szombaton és vasárnap 75-80 centiméternyi csapadék hullott, a Harvey hurrikán következtében. Az amerikai katasztrófavédelem és az összes egyéb hatóság erejét megfeszítve igyekszik kimenteni az embereket a régióból, a Washington Post értesülései szerint eddig a vihar legalább kilenc halálos áldozatot követelt.

A houstoni áradások elől menekülőket szükségszállásokon helyezik el (Fotó: Getty Images/Erich Schlegel)
A houstoni áradások elől menekülőket szükségszállásokon helyezik el (Fotó: Getty Images/Erich Schlegel)

Mivel Houston az USA 4. legnagyobb városa, nem csoda, hogy a hírcsatornák adásai szinte percről percre követik az eseményeket. Lényegesen kevesebb hírt adnak azonban a jóval elmaradottabb Nepálról, pedig ott már napok óta a houstoninál is sokkal súlyosabb a helyzet.

Az Al Jazeera még múlt héten számolt be arról, hogy Nepálban és Bangladesben a Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint több mint 24 millió embert érintenek a hatalmas esőzések következtében kialakult áradások. Az áldatlan állapotok augusztus 10. óta tapasztalhatók a térségben, a bangladesi, indiai és nepáli hatóságok adatai szerint pedig legalább 800 halálos áldozata van a természeti katasztrófának.

Eközben Indiában a helyiek a pusztítást mérik fel (Fotó: AFP/Sam Panthaky)
Eközben Indiában a helyiek a pusztítást mérik fel (Fotó: AFP/Sam Panthaky)

“A helyzet egyre csak romlik” – mondta Jagan Chapagain, a Vöröskereszt főtitkárhelyettese, aki megerősítette a halálos áldozatok számáról szóló értesülést. “Évtizedek óta nem láttunk ilyen szörnyű áradásokat Dél-Ázsiában.”

A víz sok falut elvágott a külvilágtól, elborítva a közutakat. Rengeteg kisebb falu csak csónakkal közelíthető meg. A Vöröskereszt szerint legalább három és fél millió dollárra lenne szükség a nepáli emberek megsegítésére, de emellett külön gyűjtést indítanak a bajba jutott bangladesiek támogatására is. A szervezet képviselője hozzátette, hogy Indiának megvannak a szüksége eszközei, hogy saját polgárainak segítséget tudjon nyújtani, igaz, eközben az indiaiak a helyzet elégtelen kezeléséért hibáztatják a kormányt.

Nepálban és Bangladesben is milliókat érint a természeti katasztrófa (Fotó: Hindustan Times)
Nepálban és Bangladesben is milliókat érint a természeti katasztrófa (Fotó: Hindustan Times)

“Mindenhol áll a víz, házakat árasztott el, de hozzánk semmiféle kormányzati segítség nem érkezett” – nyilatkozta a Bihar tartományban található Darbhanga egyik lakója, Kheya Ram az Al Jazeerának.

Az áradások olyan súlyosak, hogy Nepál és Banglades területének egyharmada jelenleg víz alatt áll. A helyzetet súlyosbítja, hogy a térségben megjelentek az olyan, vízzel terjedő betegségek, mint a hasmenés, a malária, a dengue-láz és az agyhártyagyulladás.

“Az út szélén alszunk, és ott is fogunk meghalni” – mondta Mohammad Sahi Muddin, a nepáli Birgunj lakója. “Nincs házunk, nincs ennivalónk, mindenünket elvitte a víz.”

Az elhúzódó esőzés az állatvilágot is súlyosan érintette: az indiai Kaziranga Nemzeti Park dolgozói a rendkívül ritka, veszélyeztetett állatokat – például az indiai rinocéroszokat – próbálják kimenteni az elárasztott területekről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top